Το συμπληρωματικό προϋπολογισμό καταθέτει, ίσως και σήμερα (5/4), στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο. Επί του παρόντος, προβλέπει πρόσθετες δαπάνες 2 δισ. ευρώ και επιπλέον δαπάνες 600 εκατ. ευρώ στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Από τα 2 δισ. ευρώ των πρόσθετων δαπανών, τα 600 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πως αφορούν στις επιβαρύνσεις του δημοσίου για προμήθεια καυσίμων, μετά το ράλι των διεθνών τιμών και την παγίωσή τους σε υψηλά επίπεδα.
Στο κονδύλι δεν περιλαμβάνονται μέτρα μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μέτωπο στο οποίο αρμόδιες πηγές επαναβεβαιώνουν πως βρίσκονται στο τραπέζι, αφήνουν όμως να εννοηθεί πως δεν είναι της παρούσης.
Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο κρατάει «εφεδρείες» καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά ενώ με τη πληθωριστική «φωτιά» να καίει ασίγαστα η κυβέρνηση σχεδιάζει:
- Την επέκταση και τους επόμενους μήνες και ενδεχομένως αν απαιτηθεί και η αύξηση του ποσού της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις προκειμένου να αποσβεστεί μέρος της πληθωριστικής ζημιάς. Μάλιστα ορισμένοι προτείνουν ακόμα και την πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια για ευάλωτα νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για ορισμένο χρονικό διάστημα.
- Την διατήρηση της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης και το Μάιο.
- Πρόσθετες ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη του κόστους σε λιπάσματα, ζωοτροφές κ.α.
- Την παράταση έως το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές με κόστος 250 εκατ. ευρώ με στόχο την στήριξη των συγκεκριμένων κλάδων Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον πλαίσιο το ευνοϊκό καθεστώς λήγει στο τέλος Ιουνίου.
- Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκταμίευση κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα για επιχορηγήσεις σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς και των επιστροφών ΦΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.
Ο πληθωρισμός σπάει τα κοντέρ
Πάντως ο πληθωρισμός από μήνα σε μήνα «σπάει τα κοντέρ» και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία που θα ανακοινώσει στις 8 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ θα καταγράφουν νέο ρεκόρ για τον Μάρτιο με το δείκτη να εκτινάσσεται στην περιοχή του 9% από 7,2% που ήταν τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat για την Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αναρριχήθηκε στο 8% από 6,3%.