«Φοβάμαι για αυτά τα οποία έρχονται, γιατί φαίνεται ότι συνεχίζετε κύριε Μητσοτάκη να μην καταλαβαίνετε που πατάμε και που βρισκόμαστε ως χώρα και ως κοινωνία. Δεν καταλαβαίνετε τι έχει συμβεί όχι από τον πόλεμο και μετά, αλλά από τον Σεπτέμβριο και μετά, με δική σας ευθύνη, στα ελληνικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις» τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Κυρίως όμως, δεν συνειδητοποιείτε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, τώρα που πόλεμος θα επιδεινώσει αυτή την μεγάλη ενέργεια κι η κρίση και την ακρίβεια» τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών υπό τον τίτλο:

«Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – Πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης του κεφαλαίου Α΄ του μέρους δευτέρου του τρίτου βιβλίου του ν. 4738/2020 – Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2020/1151 και (ΕΕ) 2021/1159, νέος μειωμένος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης και άλλες διατάξεις».

«Είναι η πρώτη φορά που σε νομοσχέδιο το οποίο αφορά μέτρα στήριξης, δεν υπάρχουν ομιλητές από την κοινοβουλευτική ομάδα της πλειοψηφίας. Η Νέα Δημοκρατία είχε 8 ομιλητές, έναντι 17 του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να εκφράσω την βαθύτατη ανησυχία μου για τις εξελίξεις και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει την αίσθηση να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς γίνεται στην ελληνική κοινωνία. Δεν καταλαβαίνετε τι βιώνουν τα νοικοκυριά από την ακρίβεια. Ο κόσμος φοβάται να ανάψει το καλοριφέρ ή το κλιματιστικό για να ζεσταθεί. Όχι επειδή έχουν… ψυχολογικά προβλήματα ή κακή ψυχολογία όπως μας είπε ο φοβερός υπουργός Οικονομικών, αλλά επειδή τους τελειώνει ο μισθός την 19η ημέρα του μήνα όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες. Η ανησυχία μου αυτή γίνεται φόβος και απελπισία, όταν γνωρίζω ότι τα χειρότερα είναι μπροστά» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λίγο περισσότερα χρήματα από το δημόσιο ταμείο, θα πρέπει να επουλωθεί με διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής. Η βασική σας σκέψη είναι «μην τυχόν και υπάρξει παρέμβαση στην εσωτερική αγορά, μην τυχόν και αγγίξουμε τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών». Πρόκειται για αναποτελεσματική λογική και απολύτως επικίνδυνη σε μία περίοδο κρίσης όπως αυτή που διανύουμε και αυτή που έρχεται. Θα ζήσουμε σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας. Επιδοτείτε την αισχροκέρδεια και δίνετε ανεπαρκέστατες ενισχύσεις στον καταναλωτή».

Υπογράμμισε δε, ότι από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι το Φεβρουάριο του 2022 το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ η μεγαβατώρα. Η μέση συνολική τιμή της ελληνικές χονδρικής αγοράς ήταν στα 202 ευρώ η μεγαβατώρα, και το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξευτεί, υπήρχαν μέρες που την έβρισκες στα 300 ή στα 350 ευρώ. Αν λοιπόν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι η μέση τιμή κόστος ήταν στα 153 ευρώ και η μέση τιμή που πουλούσαμε μεσοσταθμικά ήταν στα 202, σημαίνει ότι είχαν υπερκέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατώρα. «Αν αφαιρέσουμε τις όποιες επιστροφές και εκπτώσεις, προκύπτει ένα ιλιγγιώδες ποσό 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ κέρδους για τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και η κυβέρνηση δίνει 600 εκατομμύρια ευρώ για τα πατάξει την αισχροκέρδεια. Απορώ γιατί δεν παίρνετε πίσω τα υπερκέρδη κύριε Μητσοτάκη».