Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη σήμερα, Τρίτη (22/3) για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο συναρμοδιότητας πολλών υπουργείων με κύριο άξονα το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Τις προηγούμενες ημέρες που το εν λόγω νομοσχέδιο βρισκόταν στο στάδιο της επεξεργασίας του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησε εάν έπρεπε να έρθει ένα νομοσχέδιο αυτής της μορφής, με πληθώρα και πανσπερμία διατάξεων, ασύνδετων μεταξύ τους.
Η κυβέρνηση το χαρακτηρίζει νομοσχέδιο «ερανιστικό» ενώ η αντιπολίτευση «σκούπα»
Η κυβέρνηση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ερανιστικό», που έδωσε τη δυνατότητα ευχερούς συζήτησης, καθώς δεν ακολουθήθηκε η «πεπατημένη» της εισαγωγής διατάξεων και ρυθμίσεων με τη μορφή τροπολογιών. «Νομοσχέδιο-σκούπα», «δείγμα κακής νομοθέτησης» και «εξυπηρέτησης συμφερόντων», χαρακτήρισε η αντιπολίτευση την πανσπερμία διατάξεων, που περιόρισε τη δυνατότητα διαβούλευσης και δεν εναρμονίζεται με την καλή νομοθέτηση που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, γιατί «στοιβάζονται μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο και τις 1.100 σελίδες του τα πάντα όλα».
Αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών είναι οι ρυθµίσεις για την κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέµησης της Διαφθοράς, η πρόβλεψη για σύσταση Κεντρικής Επιτροπής Συντονισµού, για τον συντονισµό της διαδικασίας εκπόνησης και επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, στο οποίο περιλαµβάνονται και δράσεις για το Εθνικό Σύστηµα Ακεραιότητας που στοχεύει στην ενίσχυση της δηµόσιας ακεραιότητας.
Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς εμπλέκει το σύνολο της κυβέρνησης στην εφαρμογή του και υπό την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που είναι αρμόδια για την εποπτεία, τον απολογισμό και την επικαιροποίησή του, περιλαμβάνει πλαίσιο δράσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, καθώς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.
Για τον καλύτερο συντονισμό του συστήνεται Κεντρική Επιτροπή Συντονισμού, ενώ για τη διασφάλιση της συνοχής του κυβερνητικού έργου ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή ο αρμόδιος υπουργός εισηγείται την έγκρισή του στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο παρακολουθεί και την πορεία υλοποίησής του σε ετήσια βάση.
«Θεσπίζουμε μία διάταξη-πλαίσιο που κάνει κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ στο πολιτικό παρελθόν της χώρας», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδη σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στο στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
«Προσδιορίζεται η ύπαρξη ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς»
Ο Μάκης Βορίδης παράλληλα είπε ότι «προσδιορίζεται η ύπαρξη ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τμήμα αυτού του σχεδίου είναι η ύπαρξη Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας και στο εξής δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια ενός εκάστου υπουργού να νομοθετήσει ή να μη νομοθετήσει τα όσα προβλέπονται στο εθνικό σχέδιο, αλλά υπάρχει μία ισχυρή πολιτική δέσμευση στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, στο επίπεδο του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, προκειμένου να εφαρμοστεί το εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς».
Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κοτρωνιάς, έχει σημειώσει ότι «η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς (Ε.Σ.Σ.ΚΑ.ΔΙ.) αποτελεί εθνική δέσμευση. Διασφαλίζει, αφενός τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αφετέρου την υλοποίηση προτεραιοτήτων που αναδεικνύουν οι ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου και του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας όσο και στο πλαίσιο της διερεύνησης της κατάστασης του κράτους δικαίου μέσα από τις συναφείς συστάσεις των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, που έχουν αρμοδιότητες στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς».
«Το νομοσχέδιο δεν εισάγει ρυθμίσεις που προωθούν την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα» έχει δηλώσει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, και έχει τονίσει ότι σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς καταρτίζεται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία, όμως, θα στελεχώνεται από μέλη της επιλογής της κυβέρνησης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, έχει επισημάνει ότι συστήνεται ακόμα μία Επιτροπή, η Κεντρική Επιτροπή Συντονισμού, η οποία έχει μέλη γενικούς γραμματείς που είναι επιλογή της κυβέρνησης, έχει μέλος τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας -επίσης επιλογή της κυβέρνησης- έχει ακόμα έναν εκπρόσωπο απευθείας επιλογής του πρωθυπουργού. Παράλληλα, έχει υπογραμμίσει ότι το Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας θα σχεδιάζεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και ότι οι μεταβολές στον σχεδιασμό του θα αποφασίζονται από το υπουργικό συμβούλιο.
«Η κυβέρνηση άλλα λέει και άλλα κάνει»
«Η κυβέρνηση άλλα λέει και άλλα κάνει», σχολίασε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη η οποία κατήγγειλε ότι η Βουλή καλείται να τοποθετηθεί επί ενός «νομοσχεδίου-αχταρμά», που δεν έχει καμία σχέση με τις εξαγγελίες που είχαν γίνει περί της λειτουργίας του επιτελικού κράτους, της καλής νομοθέτησης, της πιστής τήρησης των προβλεπόμενων στα νέα εγχειρίδια νομοπαρασκευαστικής μεθοδολογίας.
«Εργαλοποιείτε το νομοθετικό έργο στη φαρέτρα των επικοινωνιακών σας τεχνασμάτων», είπε η κ. Λιακούλη που απέρριψε ότι εισάγεται μεταρρύθμιση με αυτό το νομοσχέδιο για τη διαφθορά.
«Πίσω από τις χιλιοειπωμένες, καμουφλαρισμένες διατυπώσεις περί διαφάνειας και εφαρμογής των κανόνων δικαίου κρύβεται η αντιλαϊκότητα του επιτελικού αστικού κράτους», έχει δηλώσει ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος ανέγερε πως δεν είναι τυχαίο ότι στην αιτιολογική έκθεση γίνεται λόγος για τις μνημονιακές προτεραιότητες, τόσο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου και του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας όσο και των επικίνδυνων άκρως αντιλαϊκών συστάσεων ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών.
«Ο νομοθέτης δεν έχει ένα δομημένο σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς. Συνεχίζει να συστήνει αχρείαστες αρχές, αχρείαστες επιτροπές, με αλληλοκαλυπτόμενες δραστηριότητες και, ουσιαστικά, επιβαρύνουμε κι άλλο τον κρατικό προϋπολογισμό», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ο οποίος σημείωσε ότι για την καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτείται αξιοκρατία στο Δημόσιο και χρηστή διοίκηση. «Η έλλειψη αξιοκρατίας είναι ο πρώτος και βασικός λόγος που οι νέοι μας φεύγουν στο εξωτερικό», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.
«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-σκούπα που δεν διέπεται από ενιαία αρχή εκτός και αν ενιαία αρχή είναι η κομματοκρατία. Είναι ανέκδοτο να μιλάει για διαφάνεια μια κυβέρνηση που έχει ευνοήσει τη διαφθορά», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, η οποία αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση τρέχει και τακτοποιεί ενόψει εκλογών. Κατήγγειλε, επίσης, χαριστικές ρυθμίσεις σε κάθε λογής ολιγάρχες.