Με «όπλο» τη γνώση που έχουν αποκτήσει μελετώντας εδώ και δύο χρόνια τον κορονοϊό, οι ειδικοί προσπαθούν να θέσουν ένα χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων που έχουν απομείνει και κατά κύριο λόγο αφορούν τους ανεμβολίαστους. Ταυτόχρονα προσπαθούν να λύσουν το γρίφο της 4ης δόσης και ποιους θα αφορά.
Κυρίαρχο θέμα συζήτησης τα τελευταία 24ωρα είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού και πότε θα πάψει να είναι χρήσιμο όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μπορεί όπως υποστηρίζουν ο χειμώνας να επιμένει αλλά στο διάστημα μέχρι το Πάσχα οι καιρικές συνθήκες θα έχουν αλλάξει. Επίσης, παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά η πίεση στο ΕΣΥ, που αποτελούσε πάντα κριτήριο για τα όποια μέτρα, έχει μειωθεί πολύ.
Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους δύο παράγοντες, οι επιστήμονες σύντομα θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, τουλάχιστον έως το Φθινόπωρο.
Το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων και επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες έχει δηλώσει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού «μετράει» εβδομάδες. Σημειώνει ωστόσο, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του ότι με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα είναι πολύ πιθανόν να επιστρέψει το φθινόπωρο, καθώς είναι πιθανό να αυξηθεί εκ νέου η πίεση στο ΕΣΥ.
Μέχρι τότε, μπορεί τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλό αριθμό, ωστόσο η κατάσταση το καλοκαίρι θα είναι σαφώς πιο διαχειρίσιμη.
Με βάση τα παραπάνω, είναι πιθανόν να μπούμε στην Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς να χρειάζεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους κλειστούς χώρους σε εστίαση και διασκέδαση.
Συζητήσεις και για την 4η δόση
Η 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού έχει αρχίσει να κεδίζει έδαφος σε πολλές χώρες του εξωτερικού όσον αφορά στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Προς το παρόν, οι επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο να κληθούν οι πλήρως εμβολιασμένοι να προχωρήσουν και στο τέταρτο «τσίμπημα». Αν όμως αποφασιστεί αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast θα γίνει όπως και στο παρελθόν με ηλικιακά κριτήρια. Πρώτα δηλαδή οι άνω των 60 που θεωρούνται και οι πιο ευάλωτοι και στην συνέχεια οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.
Δεν αποκλείεται πάντως, στην επόμενη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να ξεκινήσει η συζήτηση, η οποία όμως δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί γρήγορα.