Για νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, έκανε λόγο σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μετά το πέρας της επίσκεψης της κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής στο Ριάντ.
Δίνοντας το στίγμα της επίσκεψης, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι το ταξίδι πήγε τουλάχιστον τρεις φορές καλύτερα από το αναμενόμενο όσον αφορά το αποτέλεσμα των ιδιωτικών επενδύσεων και όσον αφορά τις κυβερνητικές επαφές δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες. Επισήμανε επιπρόσθετα ότι σήμερα στο πρόγραμμα των συναντήσεων προστέθηκαν άλλοι δυο Σαουδάραβες υπουργοί και κράτησε αρκετά περισσότερο η συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.
Εξέφρασε την πεποίθηση πως ήταν μια αποστολή που σε επίπεδο κυβερνητικό και σε επίπεδο ιδιωτικής οικονομίας είχε πολύ μεγάλα οφέλη. Ενδεικτικά, ανέφερε πως όταν σχεδίαζαν το ταξίδι είχαν θέσει ως στόχο για να είναι επιτυχημένο να γίνουν 100 περίπου διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) μεταξύ επιχειρήσεων από την Ελλάδα και από τη Σαουδική Αραβία, και όταν χθες στο τέλος της ημέρας δόθηκε ο τελικός κατάλογος των Β2Β συναντήσεων είχαν ξεπεράσει σε αριθμό τις 300.
Τον Μάιο σαουδαραβική επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα
Παράλληλα εξέπεμψε το μήνυμα πως θα υπάρχει συνέχεια, με την επίσκεψη στην Ελλάδα τον Μάιο επιχειρηματικής αποστολής από τη Σαουδική Αραβία.
«Τον Μάρτιο εμείς στη Σαουδική Αραβία, τον Μάιο αυτοί στην Αθήνα, πόσο μεγάλη είναι η διάθεση από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας να δουλέψουν μαζί μας και πόσο εμείς να δουλέψουμε μαζί τους» ανέφερε.
«Η εξωστρέφεια πολύ σημαντικό κομμάτι για την οικονομία, όπως την οραματίζεται η κυβέρνηση»
Εν συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαμήνυσε πως η βούληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι τέτοιου είδους ταξίδια να γίνονται σε πολλά μέρη και υπογράμμισε πως η εξωστρέφεια αποτελεί σημαντικό κομμάτι για την οικονομία όπως την οραματίζεται η παρούσα κυβέρνηση. Πρόσθεσε πως αν δεν είχε έρθει η πανδημία του κορονοϊού, τέτοιου είδους ταξίδια θα είχαν γίνει από το 2020 σε διάφορες χώρες και επισήμανε πως τώρα που η πανδημία τελειώνει και παρά τις δυσκολίες του πολέμου «έχουμε σκοπό να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος με πολλή δουλειά». Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω το μήνυμά του, είπε πως το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι η εξωστρέφεια.
Ευχαρίστησε τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρο του Enterprise Greece Γιάννη Σμυρλή για την «παρά πολύ καλή οργάνωση του ταξιδιού».
Σημείωσε πως η συνεργασία τους ήταν άψογη και το αποτέλεσμα δικαιώνει όλη αυτή την προσπάθεια.
Επιπροσθέτως, ευχαρίστησε τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, τον γενικό γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων Ορέστη Καβαλάκη, τη γενική γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού Ολυμπία Αναστασοπούλου.
Επίσης, έκανε ειδική μνεία στον Έλληνα πρέσβη στη Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας πως η πρεσβεία δούλεψε πολύ για το ταξίδι και αυτό φάνηκε από τις πολλές συναντήσεις που είχαν κλειστεί. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο ίδιος και ο υφυπουργός Εξωτερικών είδαν 7-8 υπουργούς.
Καταληκτικά, εκμυστηρεύτηκε πως έχει συμμετάσχει ως βουλευτής σε επιχειρηματικά ταξίδια και τόσο καλό αποτέλεσμα δεν θυμάται σε κανένα από όσα είχε συμμετάσχει στο παρελθόν. Σε αυτό, επισήμανε, βοήθησε η ίδια η διάθεση της πλευράς της Σαουδικής Αραβίας. Γνωστοποίησε πως η κυβερνητική αποστολή καθυστέρησε για την αναχώρηση γιατί ο υπουργός Ανάπτυξης της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε και ξαναείδε την αποστολή φεύγοντας με όλη την ομάδα του για να συνοψίζουν όλες τις συμφωνίες που είχαν ξεκινήσει τις προηγούμενες τρεις ημέρες και έδωσε εντολή να φτιαχτούν κοινές ομάδες εργασίας μεταξύ των υπουργείων της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας για να παρακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των συμφωνιών.
Κώστας Φραγκογιάννης: Η σχέση της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία είναι σήμερα καλύτερη από οποτεδήποτε άλλοτε
Το μήνυμα πως η σχέση της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία είναι σήμερα καλύτερη από οποτεδήποτε άλλοτε, έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης μετά το πέρας της επίσκεψης της κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής στο Ριάντ. Ο υφυπουργός προέταξε τη βούληση της Ελλάδας να κεφαλαιοποιήσει την καλή, στρατηγική, ιστορική και πολιτική σχέση μέσα από επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία και στην Ελλάδα.
«Το μεγάλο μυστικό είναι το follow-up»
Επισήμανε πως η επιχειρηματική αποστολή δεν τελειώνει εδώ, εδώ ξεκινάει και υπογράμμισε πως «το μεγάλο μυστικό είναι το follow-up σε καθετί το οποίο κάνουμε».
Ο κ. Φραγκογιάννης ευχαρίστησε τη μεγάλη επιχειρηματική ομάδα, που απαρτίζεται από 43 ελληνικές επιχειρήσεις και 55 επιχειρηματίες για τη συμμετοχή τους σε αυτή την αποστολή. Εξίσου αναγνώρισε την «εξαιρετική δουλειά» που έχει κάνει το Enterprise Greece και ο διευθύνων σύμβουλός του Γιώργος Φιλιόπουλος, καθώς και οι διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών». Συνεχίζοντας, είπε πως το Enterprise Greece είναι ο βασικός πυλώνας εξωστρέφειας της χώρας».
«Νέα εποχή στις επιχειρηματικές αποστολές»
Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως εγκαινιάζεται μια καινούργια εποχή στις επιχειρηματικές αποστολές, «οι οποίες θέλουμε να είναι εστιασμένες και όχι γενικές», όπως πρόσθεσε.