Ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί πείστηκαν για ένα πράγμα από την χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ότι το 4ο τετ α τετ τους δεν είχε καμία σχέση με τα προηγούμενα. Το κλίμα ήταν καλό και χαλαρό και περιείχε όλα τα συστατικά που οδηγούν σε μια καλή αρχή ανάμεσα σε δυο χώρες που εδώ και δεκαετίες δεν έχουν καταφέρει να λύσουν τις διαφορές τους.
Μητσοτάκης – Ερντογάν: Οι λεπτομέρειες που έκαναν την διαφορά
Φτάνοντας στην προεδρική κατοικία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έβγαλε την γραβάτα που φορούσε. Ο οικοδεσπότης του επίσης δεν φορούσε γραβάτα και μάλιστα αυτό συζητήθηκε και μπροστά στις κάμερες.
Ο Τούρκος Πρόεδρος παρατήρησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ντυμένος πιο σπορ, με τον πρωθυπουργό να του λέει «Το κάνω πάντα. Η χαλαρή ενδυμασία προσφέρεται για πιο ουσιαστικές συζητήσεις». «Κι εγώ προτιμώ την πιο χαλαρή ενδυμασία τα σαββατοκύριακα», απάντησε ο Ερντογάν.
Όταν έμειναν μόνοι τους πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι δυο ηγέτες, άρχισαν να συνομιλούν και μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι δεν υπήρξε ούτε ένα λεπτό αμηχανίας ή σιωπής και από την μια και από την άλλη πλευρά. Το γεύμα ήταν λιτό και ιδιαίτερα γευστικό: Μελιτζάνες, λαυράκι, λακέρδα, ντολμαδάκια και για επιδόρπιο χαλβάς με στραγάλια.
Από τα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνάντησης ήταν και το γεγονός ότι το κλίμα ήταν ακόμα καλύτερο την ώρα που αποχωρούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός από την Προεδρική κατοικία στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου με τον Ταγίπ Ερντογάν να τον ξεπροβοδίζει.
Κυβερνητικές πηγές: Θεμέλιο για την ουσιαστική βελτίωση του κλίματος
Η Αθήνα «είδε» την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ως την αφετηρία μιας νέας σελίδας στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση των δυο ανδρών έβαλε τα θεμέλια για την αυγή μιας πιο ήρεμης εποχής στην σχέση των δυο χωρών. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να πέσουν οι τόνοι και μάλιστα έθεσαν και τον χρονικό ορίζοντα για συγκεκριμένα βήματα που θα φέρουν πιο κοντά Αθήνα και Άγκυρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε σε έναν μήνα από σήμερα, τον Απρίλιο, να γίνει στην Άγκυρα η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και αν όλα πάνε καλά, το Φθινόπωρο να φτάσουμε στην πραγματοποίηση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Θεσσαλονίκη.
Σε αυτές τις δυο ώρες, Μητσοτάκης και Ερντογάν, συνομίλησαν ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, τόνιζαν κυβερνητικές πηγές και συζήτησαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η συζήτηση, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ξεκίνησε από το Ουκρανικό και έφτασε στα διμερή ζητήματα όπου και οι δυο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους αλλά σε ένα κλίμα που δεν θύμιζε σε τίποτα τους προηγούμενους μήνες. Διευκρίνιζαν πάντως ότι «προφανώς και οι δυο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους στα θέματα των διμερών μας σχέσεων χωρίς όμως την οξύτητα και την ένταση που μας είχε συνηθίσει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα».
Μητσοτάκης σε Βαρθολομαίο για Ερντογάν: Βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων μας
Η καλή επίγευση από την συνάντηση αυτή φάνηκε και από τα όσα είπε μπροστά στις κάμερες και ο πρωθυπουργός όταν επισκέφθηκε αμέσως μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
«Συμφωνήσαμε», τόνισε, «ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν.
Προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, δώσαμε όμως έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου μπορούμε να κάνουμε μια σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες και εφόσον όλα πάνε καλά πιστεύω ότι μπορούμε να συγκαλέσουμε ένα ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας στην Ελλάδα πια – είναι η σειρά μας να το διοργανώσουμε με το καλό το Φθινόπωρο.
Νομίζω ότι ήταν ευκαιρία για μια ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια, είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου, διότι πιστεύω ότι δεν γεφυρώνονται οι διαφορές μας από τη μια στιγμή στην άλλη – βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις, είδαμε και σήμερα τραγικές εικόνες από την Ουκρανία με αμάχους να χάνουν τη ζωή τους, αυτά πρέπει να μας απασχολούν, δυστυχώς τίποτα δεν εξαιρείται της φρίκης του πολέμου».