Χωρίς περιστροφές και με την καθαρή θέση ότι η χώρα μας είναι απόλυτα «δεμένη» στο «άρμα» της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, καθώς συντελείται μία ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου. Για την αποστολή αμυντικού υλικού εξηγεί ότι ήταν το ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο, δεδομένου ότι η Ελλάδα στέλνει ένα επιπλέον μήνυμα σε ηγέτες – οπαδούς του αναθεωρητισμού ότι δεν είναι μόνη της, στρώνοντας έτσι το έδαφος για το μέλλον σε περίπτωση που απειληθεί από τον ταραχώδη γείτονά της.
Παράλληλα, οι σκληρές κυρώσεις στην Ρωσία με τις οποίες συμπαρατάσσεται από την πρώτη στιγμή η χώρα μας δημιουργούν ντόμινο «έκρηξης» τιμών στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται σχέδια για να απορροφηθούν οι ανατιμήσεις, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές στα νοικοκυριά, με τους πολίτες να ανησυχούν για το εύρος τους και τις αντοχές των οικονομικών τους. Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και η δημοσιονομική ευελιξία πεπερασμένη.
«Πονοκέφαλος» η ακρίβεια
Εν τω μεταξύ, στον περιορισμό των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων που επιφέρει η ρωσο-ουκρανική κρίση επικεντρώνεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένοντας σε δεύτερο χρόνο και τη στήριξη της Ευρώπης με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου που θα λειτουργήσει ως «σωσίβιο» για τα κράτη- μέλη που πλήττονται ήδη από την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός κινείται σε δύο άξονες: α) στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών (κρατικές επιδοτήσεις σε λογαριασμούς ρεύματος – φυσικού αερίου) και β) μείωση φόρων. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Μάιο θα γίνει η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού με βάση τις αντοχές της οικονομίας, παραδεχόμενος ότι οι μισθοί σήμερα είναι χαμηλοί, ενώ εντός Μαρτίου αναμένεται και «δώρο» Πάσχα για τους πιο ευάλωτους πολίτες, το οποίο θα επεκταθεί σε περισσότερους ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Πρόκειται όπως είπε στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha για «μια επιταγή ακρίβειας, ένα έκτακτο βοήθημα για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια αυτόν τον καιρό».
Ανοιχτή πόρτα στον Ερντογάν
Εξαντλώντας κάθε μέσο της διπλωματικής οδού έναντι της Άγκυρας που δεν εγκαταλείπει την επιθετική ρητορική και ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η πολιτική του αναθεωρητισμού βρίσκει τείχος, ο πρωθυπουργός δηλώνει ανοιχτός σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα σύντομα, σημειώνοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία συγκροτούν τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. «Δεν περιμένω ότι από μία τέτοια συνάντηση θα λυθούν όλα τα ζητήματα και όλες οι μεγάλες διαφορές που έχουμε, προεξάρχοντος του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας ταλανίζει δεκαετίες» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Θα μπορούσε όμως να αποτελέσει το έναυσμα για ένα κατέβασμα των τόνων, για να σταματήσει αυτή η αναθεωρητική ρητορική, να σταματήσουμε να ακούμε αυτές τις αδιανόητες συζητήσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών και περί κυριαρχίας των νησιών που συνδέεται με την αποστρατικοποίηση».
Το «γαλάζιο» δίλημμα στον εκλογών
Μπορεί να επανέλαβε ο πρωθυπουργός ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, ωστόσο δεν παρέλειψε να θέσει το δίλημμα της κάλπης κάνοντας λόγο για «σταθερότητα ή περιπέτειες». Ήδη από το βήμα της βουλής, ενημερώνοντας τους πολιτικούς αρχηγούς για τη στάση της χώρας μας έναντι της ρωσικής εισβολής είχε καυτηριάσει τη λογική των ίσων αποστάσεων «δείχνοντας» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο σήκωσε το γάντι επισημαίνοντας ότι στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών η κυβέρνηση τοποθετείται με σοβαρότητα, διαχειρίζοντας τις κρίσιμες εθνικές υποθέσεις με σταθερό τρόπο, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε: «εμείς είμαστε και με την Ανατολή και με τη Δύση και με το Βορρά και με το Νότο» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει «…άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».