«Δική μας πυξίδα είναι το συμφέρον του ουκρανικού λαού, όπως και το συμφέρον του ρωσικού λαού που θα φορτωθούν και το οικονομικό κόστος, τόσο του πολέμου όσο και των οικονομικών κυρώσεων και αντιποίνων» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος από τον πρωθυπουργό, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα.
«Αυτοί οι δύο λαοί που για δεκαετίες έζησαν μαζί, προόδευσαν μαζί στο πλαίσιο του σοσιαλισμού, πολέμησαν μαζί τον ναζισμό και τον φασισμό, θα πρέπει να βγουν νικητές και να στρέψουν τον αγώνα τους σε τέτοια κατεύθυνση, ώστε όσο γίνεται πιο σύντομα να απαλλαγούν τόσο από τις κυβερνήσεις τύπου Πούτιν και Ζελένσκι όσο και από τους νεόκοπος ολιγάρχες καπιταλιστές που ξεφύτρωσαν το 1991, μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης» σημείωσε.
Και πρόσθεσε: «Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι και οι δύο πλευρές ξερνάνε αντικομμουνισμό σκεπάζοντας την ιστορική συλλογική μνήμη των δύο αδελφών λαών. Τριάντα χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, μπορεί κάποιος από όλους εσάς που πανηγυρίζατε τότε, να μας απαντήσει με το χέρι στην καρδιά εάν ο κόσμος έγινε πιο ασφαλής, πιο ειρηνικός, πιο δίκαιος; Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι για πρώτη φορά από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε οργανωμένη και μαζική εισβολή σε ευρωπαϊκό κράτος. Μιλάτε σοβαρά κύριε Μητσοτάκη;».
«Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία τι ήταν; Η επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999 με την συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τότε τι ήταν; Η τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο τι ήταν; Δεν ήταν σε ευρωπαϊκό έδαφος αυτοί οι πόλεμοι; Ξεχείλισε η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και του απαραβίαστου των συνόρων της. Που ήταν όμως αλήθεια η ευαισθησία όλων αυτών, όταν τσαλαπατούσαν και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, το Αφγανιστάν, και της Λιβύης;» αναρωτήθηκε.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο κ. Κουτσούμπας τον κατηγόρησε ότι με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, μετέτρεψε την Ελλάδα σε χώρα αντιποίνων εκ μέρους της Ρωσίας. Και πρόσθεσε: «Είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ ήδη ενεργοποίησε τη Δύναμη Αντίδρασης, κι εσείς θέλετε να μας πείτε ότι μένετε απέξω; Δηλαδή ούτε χερσαία μονάδα, ούτε πολεμικό πλοίο ή αεροσκάφος δεν τα δώσετε; Μήπως ήδη έχετε έτοιμη καμιά στρατιωτική μονάδα για να φύγει προς τα εκεί; Μην τολμήσετε να ενεργήσετε κρυφά από τον ελληνικό λαό. Να σταματήσει αμέσως κάθε τέτοια ελληνική εμπλοκή».