«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, βυθίζει μία ευρωπαϊκή χώρα στον ζόφο του πολέμου, στο αίμα, στην καταστροφή και επαναφέρει την Ευρώπη αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές πιστεύω ότι απαιτείται από όλους μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, απαιτείται εθνική συναίνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα. Είναι στιγμές που επιτάσσουν το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια και την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε την κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος από τον πρωθυπουργό, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα.
Όπως σημείωσε, «πρέπει να υπάρξει η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ειρήνης, η προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μία τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση, και η αλληλεγγύη μας σε όσους υποφέρουν αυτή την ώρα από την λαίλαπα του πολέμου. Αυτές τις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι, χωρίς αστερίσκους να καταδικάσουμε την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, όπως βεβαίως και την απαράδεκτη αναθεωρητική λογική στην οποία βασίζονται οι ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις. Οφείλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας στον ουκρανικό λαό, τα βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή και βεβαίως την θλίψη για κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής από έναν πόλεμο που ξέσπασε με απόφαση της Ρωσίας πριν από λίγες ημέρες. Οι ενέργειες του προέδρου Πούτιν αποβαίνουν εις βάρος της ανθρωπότητας αλλά και εις βάρος του ρωσικού λαού, εις βάρος των ρωσικών συμφερόντων. Θα πρέπει να ανοίξει άμεσα ο δρόμος της διπλωματίας και της ειρήνης».
Κατά τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι φανερό ότι δεν θα πρέπει να μένουμε σήμερα απλώς και μόνο στις οποίες διαπιστώσεις. «Η Ουκρανία φλέγεται και πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά για να στηρίξουμε το λαό της, για να δώσουμε χώρο στον διάλογο. Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι ένα ισχυρό διπλωματικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση. Ως ευρωπαϊκή χώρα ορθώς στηρίζουμε και μετέχουν σε αυτές. Να σημειώσω όμως εδώ, ότι οι κυρώσεις πρέπει να είναι ένα εργαλείο για την ειρήνη και όχι για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα. Γιατί στη δεύτερη περίπτωση θα παρασυρθούμε σε μία λογική αντιποίνων και μηδενισμού αντί να επιμείνουμε στη λογική της πίεσης, που αφήνει όμως διέξοδο διαλόγου».
Πρόσθεσε δε, ότι «δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε πράξεις και κινήσεις που θα φέρουν απέναντι μας όχι τον Πούτιν που έκανε την εισβολή, αλλά τον ρωσικό λαό στο σύνολό του. Το πογκρόμ απέναντι συλλήβδην σε Ρώσους πολίτες είναι λάθος. Οι διώξεις από πανεπιστήμια των Ρώσων φοιτητών είναι λάθος, η απαγόρευση συμμετοχής αθλητικές διοργανώσεις είναι λάθος, η απαγόρευση πολιτικών έργων είναι λάθος, όπως δεν απαγορεύτηκε ποτέ ο Μπετόβεν την ώρα της γερμανικής κατοχής, έτσι δεν πρέπει να καταργηθεί ο Τσαϊκόφσκι και τα μπαλέτα Μπολσόι στην Ελλάδα. Έχουμε απέναντι μας το καθεστώς Πούτιν, όχι τον ρωσικό λαό και τον πολιτισμό του».
Ακολούθως υπογράμμισε πως το καθήκον της χώρας μας επιτάσσει να στείλουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια στον ουκρανικό λαό. «Πρέπει να στηρίξουμε τις προξενικές αρχές με όποιον τρόπο μπορούμε, προκειμένου να βοηθήσουν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας που βρίσκονται σήμερα σε κίνδυνο στην περιοχή. Πρέπει να είμαστε κάθετοι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε, ότι η παραβίαση του διεθνούς Δικαίου δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή, ούτε και μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα» ήταν τα λόγια του.