Η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου από τα ταξίδια του στο εξωτερικό στα τέλη της εβδομάδας σηματοδοτεί την αφετηρία του σπριντ της κυβέρνηση ως το Φεβρουάριο προκειμένου να προωθήσει τις απαραίτητες θεσμικές – και άλλες – αλλαγές.

Την Παρασκευή, εκτός απροόπτου, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, στην πρώτη από τις συνολικά τέσσερις συνεδριάσεις που θα γίνουν πριν τα Χριστούγεννα και την ψήφιση του προϋπολογισμού, ούτως ώστε να καταγραφούν οι εκκρεμότητες, οι προτεραιότητες, αλλά και οι προτάσεις για όσα πρέπει να γίνουν τις επόμενες 90 μέρες.
Ο επενδυτικός νόμος, η επικαιροποίηση του φορολογικού νόμου, το ψαλίδι στις δαπάνες της Υγείας και των Ασφαλιστικών Ταμείων, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, αρχής γενομένης από τον ΟΣΕ και τις Αστικές Συγκοινωνίες, είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, ενώ στο τραπέζι θα πέσει και το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων, με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών και της αρμόδιας Ειδικής Γραμματείας.
Τι ανησυχεί την κυβέρνηση; Οι πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις. Γι’ αυτό το λόγο στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει διαβούλευση με τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρξει συμφωνία των εταίρων για τις αλλαγές και να περάσουν χωρίς αναταράξεις.