Όσο κι αν κάποιοι μπορεί να υποστηρίζουν το αντίθετο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί το μοναδικό κόμμα στη σημερινή Βουλή που το 2021 αύξησε το ποσοστό της συναίνεσής του στα κυβερνητικά νομοσχέδια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Δείκτη Νομοθετικής Συναίνεσης που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ).
Αυτό που εξετάζει ο Δείκτης Νομοθετικής Συναίνεσης είναι την κρίσιμη παράμετρο του θεσμικού ρόλου των πολιτικών σχηματισμών που βρίσκονται στο Κοινοβούλιο, δηλαδή το κατά πόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης συναινούν, ψηφίζοντας υπέρ επί της αρχής, στο νομοθετικό έργο της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, από τον Ιούλιο του 2019 που κέρδισε τις εκλογές μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο, εισήγαγε συνολικά 165 νομοσχέδια και 95 Συμβάσεις προς ψήφιση στη Βουλή. Από αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε το 24,8%, το ΚΙΝΑΛ το 50,3%, το ΚΚΕ το 0,6%, η Ελληνική Λύση το 18,2% και το ΜέΡΑ25 το 6,7%.
Σχετικά όμως με την κατ’ έτος νομοθετική συναίνεση των κομμάτων της παρούσας Βουλής, παρατηρούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ το 2021 ήταν το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που αύξησε την νομοθετική του συναίνεση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες), φτάνοντας το 29%. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης μείωσαν την νομοθετική τους συναίνεση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με την Ελληνική Λύση να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μεταβολή, της τάξεως των 14 ποσοστιαίων μονάδων.
Το ΚΙΝΑΛ συναίνεσε στο 49% του νομοθετικού έργου της κυβερνητικής πλειοψηφίας το 2021, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελληνική Λύση είναι 6%, για το ΜέΡΑ25 3% και για το ΚΚΕ 0%
Τα βρίσκουν σε άμυνα και εξωτερική πολιτική
Στα επιμέρους πεδία πολιτικής, η μεγαλύτερη νομοθετική συναίνεση επετεύχθη στην Εθνική Άμυνα και Εξωτερική Πολιτική, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζουν πάνω από 8 στα 10 νομοσχέδια και διεθνείς συμβάσεις. Σε συναίνεση, ακολουθούν τα πεδία του Πολιτισμού – Αθλητισμού και Περιβάλλοντος – Ενέργειας. Το πιο συγκρουσιακό πεδίο πολιτικής, με τη χαμηλότερη νομοθετική συναίνεση, είναι αυτό της Παιδείας, όπου το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε μόλις 1 από τα 6 νομοσχέδια και η Ελληνική Λύση 2 από τα 6. Τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν και τα 6 νομοσχέδια που έφερε η υπουργός στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Η νομοθετική συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από το 2004 μέχρι σήμερα
Τα κόμματα που βρέθηκαν στην αξιωματική αντιπολίτευση καθ’ όλη την περίοδο 2004 – 2021 δεν εμφανίζεται να διατηρούν ενιαία και σταθερή στάση απέναντι στο νομοθετικό έργο της πλειοψηφίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση την περίοδο 2012-2015, σημείωσε τη μικρότερη νομοθετική συναίνεση, ενώ το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2007-2009, και ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2019-2021 παρουσιάζουν μία ηπιότερη στάση, υπερψηφίζοντας επί της αρχής περίπου 1 στα 4 νομοσχέδια της πλειοψηφίας. Ακόμα πιο συναινετικό ήταν το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2004-2007, υπερψηφίζοντας πάνω από 1 στα 3 νομοσχέδια. Η ΝΔ τις περιόδους 2009-2011 και 2015-2019 σημείωσε τη μεγαλύτερη νομοθετική συναίνεση, υπερψηφίζοντας επί της αρχής περίπου 2 στα 4 νομοσχέδια της πλειοψηφίας.