Ο Νίκος Δένδιας είχε έντονη αντιπαράθεση με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία, καθώς υπήρξε έντονος διάλογος ανάμεσα στους δύο άνδρες, με αφορμή το Αιγαίο και το casus belli της Τουρκίας.
Το περιστατικό έγινε στο νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων κατά την διάρκεια συζήτησης, με θέμα την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε πως «η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο συμφωνία, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli».
Τότε, ο Τούρκος πρέσβης φανερά ενοχλημένος στη διάρκεια των ερωτήσεων, έκανε τοποθέτηση και είπε πως το casus belli εκδόθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση όταν η Ελλάδα αποφάσισε να διεκδικήσει την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της στα 12 μίλια, διαστρεβλώνοντας τον πραγματικό χρόνο των γεγονότων.
«Η Τουρκία δεν προσχώρησε στη Σύμβαση διότι ακριβώς υπήρχαν διαφορές στο Αιγαίο», είπε ο πρέσβης, ενώ στο σημείο εκείνο είπε απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια ότι «το Αιγαίο έχει δύο πλευρές. Η μία είναι αυτή της Μικράς Ασίας θα πρέπει μάλλον να τη θυμάστε από την Ιστορία», υπονοώντας τα γεγονότα του 1922.
Η απάντηση του Νίκου Δένδια
Αμέσως όμως, ο Νίκος Δένδιας εξήγησε πως τα όσα περιέγραψε είναι η πραγματικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αντίστοιχο casus belli από ένα κράτος σε ένα άλλο.
Ξεκινώντας μάλιστα την τοποθέτησή του κι όταν ο Τούρκος πρέσβης τον διέκοψε, ο Έλληνας υπουργός τον επανέφερε στην τάξη λέγοντας του ότι καθ’ ότι διπλωμάτης, δεν νοείται να διακόπτει το συνομιλητή του.
Στο σημείο αυτό ανέβηκε η ένταση, με τον Έλληνα υπουργό πάντως να επανέρχεται στη συζήτηση και απευθυνόμενος στον Τούρκο πρέσβη του είπε ότι η Άγκυρα αγνοεί πριν και πρώτα απ’ όλα τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, σε άρθρο του οποίου αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται όχι μόνο η χρήση, αλλά και η απειλή χρήσης βίας.
«Aν η Τουρκία θέλει να μείνει στην εποχή του 19ου αιώνα, των κανονιοφόρων και των ξεπερασμένων αυτοκρατορικών θεωρήσεων, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία πρόοδος», είπε χαρακτηριστικά στη συνέχεια και τόνισε ότι «αν η Άγκυρα αλλάξει στάση, δεχθεί τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας ως εργαλείο επίλυσης της μοναδικής διαφοράς, δηλαδή της διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών, τότε θα προωθηθεί όχι μόνο η ειρήνη, η ευημερία και η ανάπτυξη για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και ειδικότερα για την τουρκική κοινωνία».
Δείτε τον διάλογο