Για τις εξελίξεις στην oυκρανική κρίση και το πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας που θα προκύψει στην Ευρώπη σε περίπτωση που υπάρξει πολεμική σύρραξη μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας μίλησε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open.

«Υπάρχει ανάγκη διπλωματίας και η Ευρώπη έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη τη διπλωματία» υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός, καθώς όπως επισήμανε «μια ενεργειακή κρίση που θα προέκυπτε από μια ενδεχόμενη ρωσο-ουκρανική πολεμική σύρραξη, θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχουμε στη διάθεσή μας». Γι’ αυτό, όπως είπε, η Ελλάδα προετοιμάζεται, υπενθυμίζοντας ότι χθες υπό τον Πρωθυπουργό εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου η χώρα μας να έχει επάρκεια φυσικού αερίου. Παράλληλα, τόνισε και την ανάγκη μιας ενιαίας αντιμετώπισης του θέματος της ενεργειακής επάρκειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφορικά με την ελληνική παροικία στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι οι Έλληνες ομογενείς έχουν ρίζες αιώνων στην περιοχή και ότι η Μαριούπολη βρίσκεται στα όρια μεταξύ της περιοχής των Ρώσων αυτονομιστών και της περιοχής που ελέγχει ακόμα το Κίεβο και αυτό την φέρνει στην πρώτη γραμμή μιας ενδεχόμενης σύρραξης.