«Ορθώς η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε να δοθεί στην δημοσιότητα το πόρισμά της Δικαιοσύνης», τόνισε σε διευκρινιστική δήλωσή του ο βουλευτής του κόμματος, Σάκης Παπαδόπουλος, μετά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώθηκε η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος για την κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Στη γραπτή δήλωσή του – υπό τον τίτλο «Καθαρές εξηγήσεις» – ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για παρερμηνεία των όσων ανέφερε νωρίτερα στην Ολομέλεια για την υπόθεση Novartis.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής σημείωσε τα εξής:
- «Δήλωσα πολύ καθαρά ότι σέβομαι την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης στο σύνολο της για το ποινικό μέρος της διερεύνησης ευθυνών πολιτικών προσώπων για τα σκάνδαλα στην υγεία και στο φάρμακο. Η εισαγγελία κατά της διαφθοράς εξέτασε ως όφειλε τους φακέλους που σωστά απέστειλε στην Δικαιοσύνη η προανακριτική επιτροπή με βάση και την νομοθεσία και τις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, καταλήγοντας να αρχειοθετήσει τις 7 από τις 10 περιπτώσεις ελέγχου.
- Ζήτησα από την κυβέρνηση να απαντήσει αν σέβεται τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων.
- Για την αρχειοθέτηση των υποθέσεων Αβραμόπουλου-Γεωργιάδη, δήλωσα ότι σέβομαι την απόφαση της Δικαιοσύνης, παρά τα ερωτηματικά που συνεχίζουν να υπάρχουν. Ορθώς η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε να δοθεί στην δημοσιότητα το πόρισμά της Δικαιοσύνης.
- Ζήτησα από τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη να ζητήσει συγνώμη από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για όσα απαράδεκτα είπε ότι θα την καθίσει στο σκαμνί.
- Για το πολιτικό μέρος των ευθυνών για διασπάθιση δημοσίου χρήματος στην Υγεία και στο Φάρμακο, η Ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαμε στην εξεταστική Επιτροπή, καταλογίσαμε ευθύνη στις κυβερνήσεις Καραμανλή, Σαμαρά- Βενιζέλου και τονίσαμε ότι η υπόθεση NOVARTIS είναι παγκόσμιο σκάνδαλο αθέμιτου ανταγωνισμού, διαφθοράς συνειδήσεων, υπερτιμολογήσεων και δωροδοκιών με σαφή στοιχεία και για την Ελλάδα.
- Η κυβέρνηση οφείλει να καταλογίσει την υπόθεση Novartis στην Ελλάδα ως τεράστιο σκάνδαλο για να μπορούμε:
- Να ζητήσουμε αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου, όπως έκαναν οι ΗΠΑ.
- Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι επενδυτές έρχονται σε μια χώρα που δεν επιτρέπει αθέμιτο ανταγωνισμό, μίζες, ρεμούλες, λαδώματα, και
- Να ξεκαθαρίσουμε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με νέο παραγωγικό πρότυπο, σεβασμό στα δημόσια αγαθά, νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την αξιοπρεπή καλά αμειβόμενη εργασία».
Τι δήλωσε νωρίτερα
Οι διευκρινίσεις αυτές ήρθαν μετά από δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως διαφοροποίηση από τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος σημείωσε κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή: «Θέλω να δηλώσω στη Βουλή ότι το πόρισμα της απόφασης της Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις που αφορούν τον ποινικό χαρακτήρα ευθυνών πρώην υπουργών, είμαστε αναγκασμένοι να το αποδεχτούμε γιατί και με όσες υπάρχουν αμφισβητήσεις δεν μπορούμε να το αρνηθούμε».
Συνέχισε λέγοντας πως η Εξεταστική Επιτροπή που είχε συσταθεί για την υπόθεση Novartis και της οποίας ήταν και ο ίδιος μέλος, εξέτασε τις υποθέσεις των 10 πολιτικών προσώπων και μόνο για τρεις διαπιστώθηκε πως έπρεπε να υπάρχει περεταίρω διερεύνηση, ήτοι του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Ανδρέα Λοβέρδου, για να προσθέσει πως:
«Για τους δύο πρώτους είδαμε ότι αρχειοθετήθηκε η υπόθεση. Εύχομαι και στον Ανδρέα Λοβέρδο για το ποινικό μέρος της υπόθεσης της υπερκοστολόγησης δαπανών φαρμάκων της Novartis, να αθωωθεί στο δικαστήριο.
Πρέπει να πούμε ότι στο πόρισμα που καταθέσαμε εμείς, δεν βρήκαμε ενοχοποιητικά στοιχεία ούτε για τον κύριο Βενιζέλο, ούτε για τον κύριο Κουτρουμάνη, ούτε για τον κύριο Στουρνάρα, ούτε βέβαια για τον κύριο Πικραμένο, τον κύριο Σαμαρά, τον κύριο Λυκουρέντζο και τον κύριο Σαλμά».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος δεν έχει και το άγχος της επανεκλογής μιας και που δε θα είναι ξανά υποψήφιος, όπως ανέφερε νωρίτερα – επεσήμανε, ακόμα, πως «θελήσαμε τη διερεύνηση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη και η Εισαγγελία Διαφθοράς έκανε άριστη δουλειά γιατί ουσιαστικά συμφώνησε πως μόνο για αυτές τις περιπτώσεις έπρεπε να διερευνηθούν οι ευθύνες και τώρα έβαλε στο αρχείο την υπόθεση την οποία γνωρίζουμε».
Πλεύρης: Είναι δουλειά των βουλευτών να μπαίνουν στη διαδικασία να ζητάνε πράξεις αρχειοθέτησης
Τις αρχικές δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου σχολίασε ο Θάνος Πλεύρης, λέγοντας χαρακτηριστικά «τι είπε ο κύριος Παπαδόπουλος; Ότι εμείς κάναμε μια έρευνα ως βουλευτές, καταλήξαμε σε μία πρόταση. Η πρόταση αυτή ήρθε εδώ πέρα και αποτυπώθηκε με 10 κάλπες, παρόλο που όπως λέει ο κύριος Παπαδόπουλος, στο κομμάτι της Εξεταστικής Επιτροπής υπήρχε περιορισμένη αναφορά. Στις 10 κάλπες ψηφίσατε, στείλατε ανθρώπους να εξεταστούν και τώρα που αρχειοθετούνται υποθέσεις, απορώ πραγματικά».
«Είναι δουλειά των βουλευτών να μπαίνουν στη διαδικασία να ζητάνε πράξεις αρχειοθέτησης και να κάνουν νομικές παρατηρήσεις επί των πράξεων αρχειοθέτησης; Σας τιμά αυτό;», διερωτήθηκε ο Υπουργός Υγείας.
«Τους κατηγορουμένους τους κάνει η Δικαιοσύνη, αλλά από εκεί και πέρα είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να δει αν αυτά που είπαμε έχουν βασιμότητα, πως ολοκληρώνονται και να τα αξιολογήσει», τόνισε, αναφερόμενος εκ νέου στις αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως άκουσε «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κυρίου Παπαδόπουλου», ο οποίος «λέει: κάναμε μία έρευνα, δεν παίρνουμε θέση».
«Την αρμοδιότητα καλώς ή κακώς το Σύνταγμα την ορίζει να την έχουν οι βουλευτές μέχρι ενός σημείου. Μόλις κάνουν το πόρισμα και το στείλουν στη Δικαιοσύνη, πλέον δεν είναι δική μας δουλειά εδώ», συνέχισε.
«Αντιθέτως, δική μας δουλειά είναι πώς θα διασφαλίσουμε το δημόσιο χρήμα», είπα ακόμα ο κ. Πλεύρης, θέλοντας να απαντήσει στην κριτική πως η κυβέρνηση δε λαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη φαρμακευτική. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουν ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να αποζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο από τη Novartis», υποστήριξε ο υπουργός..