Για τη συμφωνία, το ΠΑΣΟΚ, το συνέδριό του αλλά και για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του κόμματος μίλησε σήμερα ο Κώστας Σκανδαλίδης, σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό Βήμα.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στη συμφωνία, ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε: «Εγώ εύχομαι να υπάρξει μια συμφωνία, κατ’ αρχήν, γιατί μια ρήξη θα σήμαινε τριτοκοσμοποίηση της χώρας οριστικά και περιθωριοποίηση της. Πρέπει να αποφασίσει: θα πάει σε ρήξη ή όχι και με ποιες διαδικασίες θα διαμορφωθεί η συμφωνία και θα έρθει να περάσει στο εσωτερικό με επιβολή, δεν γίνεται διαφορετικά. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποδεχτεί τη θέση του, την κατάσταση του, να ζήσει μέχρι τέλους το υπαρξιακό του πρόβλημα, αλλά να αποφασίσει μέσα σε αυτό το διήμερο τι θέλει από τον εαυτό του».
Σχετικά με το αν πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος από τη βάση, διερωτήθηκε: «Γιατί να μην υπάρξει; Μπορεί να υπάρξει εκλογή από τη βάση, φτάνει να είναι πολύ συγκεκριμένο το μητρώο των μελών που θα πάει να ψηφίσει κι ας είναι 35.000- 40.000. Η ατζέντα μπορεί να μην είναι τόσο καθορισμένη, όμως θα διαμορφωθεί μες στο Συνέδριο και θα υπάρξουν ψηφοφορίες γύρω από τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει και θα αποφασίσει οριστικά το ΠΑΣΟΚ τι θέλει από τον εαυτό του, γιατί δεν έχει άλλο χρόνο. Αλλιώς θα διαλυθεί. Πρέπει να υπάρξει σωφροσύνη, να υπάρξει συζήτηση ανοιχτή, όλα τα θέματα στο τραπέζι, να υπάρξει ποιότητα, ενωτική διάθεση, στο τέλος της ημέρας του Σαββάτου να υπάρξει μια πολιτική ψηφοφορία πού είναι πολύ πιο σημαντική από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος και ποια όργανα θα βγάλει το Συνέδριο. Για πάρα πολλά πράγματα (θα γίνει η ψηφορορία). Για την ταυτότητά μας, για τη μετεξέλιξή μας, για το αν το ΠΑΣΟΚ θα μείνει ως έχει, για το αν θα συμβάλλει να υπάρξει πραγματικά ένα νέο ξεκίνημα μιας δημοκρατικής παράταξης».
«Κανένα μεταβατικό ρόλο δεν θέλω να παίξω ούτε έχω αποφασίσει τίποτα για τον εαυτό μου. Πρέπει να αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ για τον εαυτό του και θα ήμουν ανακόλουθος σε ό,τι λέω εδώ και χρόνια, όταν ήμουν αυτός που επέμενε να προηγείται το Συνέδριο της εκλογής του προέδρου, για να δεσμεύει τον πρόεδρο, δεν είμαστε αναρχηγικό κόμμα. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ένα αρχηγικό κόμμα που κρέμεται από τη θέληση του προέδρου «φύγε εσύ έλα εσύ». Υπάρχει μια βάση που ουδέποτε ερωτήθηκε για τίποτα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτή η βάση πρέπει να αποφασίσει. Να αποφασίσει η βάση τι κόμμα θέλει. Γιατί εμένα μπορεί να μην με ικανοποιεί η απόφασή της. Εξαρτάται από το κλίμα και τις αποφάσεις του Συνεδρίου (σ.σ.: αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος)», σημείωσε για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Για τον Γιώργο Παπανδρέου και το ενδεχόμενο να γίνει δεκτός στο συνέδριο, επισήμανε πως «η βάση του Κινήματος για τον κ. Παπανδρέου, την επομένη του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, είναι ανοιχτή. Ανοίγει πόρτες και παράθυρα και μπορεί να έρθει όποιος θέλει. Αλλά για όλα αυτά προϋποτίθεται ότι ο κ. Παπανδρέου έχει διαλύσει το κόμμα του».
Ως προς την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να καταργηθεί το μπόνους του εκλογικού νόμου, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι «αυτή η πρωτοβουλία έχει να κάνει με το ότι εκ των πραγμάτων, όπως θα εξελιχθούν τα πράγματα, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι μια κυβέρνηση, η οποία θα υποστεί θα επίχειρα του τέλους του κύκλου της μεταπολίτευσης, δηλαδή την απόρριψη. Αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε μια εποχή που χρειάζονται κυβερνήσεις συνεργασίας. Θα πρέπει να είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, για να μπορεί να διευκολύνει τις κυβερνήσεις συνεργασίας».
Τέλος για το αν πρέπει να υπάρξει ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: «Όταν ο Παπανδρέου έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ το 1974, η νεολαία καθόριζε τη φυσιογνωμία, την ταυτότητα, τη στρατηγική του και έπαιζε τον κεντρικό ρόλο. Είναι αυτή που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ που έκατσε 40 χρόνια στο προσκήνιο της χώρας. Αν δεν γίνει σε αυτή τη φάση ανανέωση σοβαρή σε όλα τα επίπεδα, αλλά με πραγματική νέα γενιά, που να προέρχεται όχι μέσα από τον κομματικό σωλήνα, αλλά μέσα από τις δυνάμεις που βγάζει η νεολαία σήμερα, με τη γνώση που έχει και τη δυνατότητα να χαράξει αυτή τον κόσμο του αύριο, δεν έχει καμία τύχη η παράταξη να αναγεννηθεί. Το ποιος είναι νέος στις ιδέες του το δείχνουν οι πράξεις του και οι ιδέες του. Δεν χρειάζεται πάντα μια σύνθεση; Πάντα μέσα από το παλιό βγαίνει και το καινούργιο και κυριαρχεί το καινούργιο».