Για προειλημμένη απόφαση προκειμένου να οδηγηθεί η Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ σε μαρασμό, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, με τα σωματεία εργαζομένων της εν λόγω εταιρείας παραγωγής σιδηρονικελίου. Όπως είπε, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει να λειτουργεί, με παράλληλη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
«Θεωρούμε ότι έχουμε μπροστά μας εξελίξεις που ήταν προδιαγεγραμμένες. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προαποφασίσει να οδηγήσει σε μαρασμό τη ΛΑΡΚΟ, που είναι μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις εξόρυξης νικελίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Αυτό με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί τα πράγματα σε απαξίωση και διάλυση της εταιρίας και τους εργαζόμενους στην απόλυση, πράγμα για το οποίο είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πάρα πολύ καιρό» δήλωσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης έταξε καλύτερες και περισσότερες δουλειές», για να τονίσει ότι όμως «οδηγεί σήμερα 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ όχι μόνο στην απόλυση αλλά και την απώλεια στέγης. Αυτό είναι ένα στοιχείο χαρακτηριστικό της πολιτικής αντίληψης του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, χαρακτηριστικό μίας αντίληψης για τη δυνατότητα διαχείρισης δημόσιων επιχειρήσεων, διότι δεν πιστεύουν στην αξία του δημόσιου χώρου και εφόσον δεν πιστεύουν δεν μπορούν και να το διαχειριστούν. Πολύ φοβάμαι ότι οδηγούν μία επιχείρηση σε τέλμα ώστε να μην έχει τη δυνατότητα ούτε ιδιώτης να έρθει για να την κρατήσει σε λειτουργία».
«Για εμάς «κόκκινη γραμμή είναι η διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας της εταιρείας, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτή ήταν και μία γραμμή και στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά τις μεγάλες δυσκολίες που και εμείς αντιμετωπίσαμε, δεδομένου ότι πρέπει να σας πω ότι η επιχείρηση αυτή οδηγήθηκε σε ραγδαία πτώση των εσόδων της και διατάραξη των ισολογισμών της σε μία περίοδο που το νικέλιο είχε υπερβολικά υψηλή τιμή, ενώ όταν εμείς διαχειριστήκαμε την περίοδο 2015-2019 το νικέλιο είχε πέσει σε πολύ χαμηλή τιμή, στο ένα τρίτο» πρόσθεσε.
Σημείωσε δε ότι στηρίζει το δίκαιο αίτημα της διατήρησης των θέσεων εργασίας, ενώ προσέθεσε ότι είναι κρίσιμο να αναδειχθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για την διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας της εταιρείας.
Ανδρουλάκης: Να υπάρξει άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ
Με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατανοώντας, όπως επεσήμανε τις αγωνίες τους «διότι αυτήν τη στιγμή η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη από ποτέ».
«Προφανώς υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες πολλών κυβερνήσεων για τη σημερινή κατάσταση, όμως όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, το 2020 η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε μια νομοθετική πρωτοβουλία που εμείς θεωρούσαμε ότι θα είναι ατελέσφορη -όπως αποδεικνύεται σήμερα- με το να εντάξει τη ΛΑΡΚΟ σ’ ένα ειδικό καθεστώς διαχείρισης» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Αυτό το μήνυμα που θέλω να στείλω με τη σημερινή μας συνάντηση είναι ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση εξυγίανσης της επιχείρησης, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η επιχείρηση να αποκτήσει ξανά εξωστρέφεια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το νικέλιο στις διεθνείς αγορές αποτιμάται πάρα πολύ υψηλά», είπε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία και να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στη Βουλή.
«Σε αντίθετη περίπτωση, η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας θα βρεθεί μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα. Όταν τόσες χιλιάδες άνθρωποι οδηγούνται σε αδιέξοδο, είναι προφανές ότι κι εσείς και οι οικογένειές σας, η Εύβοια, η Φθιώτιδα και οι άλλοι νομοί, θα αντιμετωπίσουν αυξημένες ανισότητες και προβλήματα», πρόσθεσε.
Πολίτης: Μας πετσόκοψαν ό,τι εργασιακό δικαίωμα είχαμε
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Λάρυμνας, Παναγιώτης Πολίτης επεσήμανε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να το φτάσουμε μέχρι το τέλος, δεν έχουμε άλλη επιλογή δεν έχουμε πού να πάμε. Θα μαραζώσει κυριολεκτικά η Στερεά, η Καστοριά, η Εύβοια. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο αγώνας μας δυο χρόνια, ενωμένοι προχωράμε, έχουμε ξεπεράσει οποιεσδήποτε ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές έχουμε και έτσι θα συνεχίσουμε», τόνισε. Σημείωσε ότι «κόκκινες» γραμμές για τους εργαζόμενους είναι η διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας και η 100% διασφάλιση των εργαζόμενων, ό,τι υποχρεώσεις έχει ως εργοδότης η εκάστοτε κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους, καθώς και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας».
Ο κ. Πολίτης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «μέσα στα δύο χρόνια μας πετσόκοψαν ό,τι εργασιακό δικαίωμα είχαμε, μας έχουν ήδη εξαθλιώσει. Έπεσαν πρώτη φορά από τον κρατικό προϋπολογισμό 52 εκατ. ευρώ που, αν είχαν δοθεί για να εκσυγχρονιστεί, σήμερα δεν θα συζητάγαμε αν υπάρχει μέλλον στη ΛΑΡΚΟ, θα ήταν διασφαλισμένο, με αυτά τα χρήματα ήταν καλή βάση. Ήδη εκποιήθηκε περιουσία με την πώληση προϊόντων που προϋπήρχαν, συνολικά περίπου στα 100 εκατ. μαζί με τις περικοπές μισθών, κι έχουμε ένα εργοστάσιο γκρεμισμένο, μεταλλεία απαξιωμένα κι έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και μας λέει ότι μας απολύει όλους πριν ακόμα κάνει τους διαγωνισμούς. Εμείς το λέμε ξεκάθαρα, θεωρούμε ότι τη ΛΑΡΚΟ την πάνε για οριστικό κλείσιμο.
Μας ξεσπιτώνει, όχι μόνο αυτούς που μένουν στους οικισμούς. Σε χωριά δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, ξεσπιτώνει κι αυτούς που έχουν ιδιόκτητο σπίτι αφήνοντας πίσω και μια περιουσία που έχουμε ρίξει στην επαρχία, που δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τη νοικιάσουμε για να πάμε να πιάσουμε κάπου αλλού δουλειά. Συνεχίζουμε κι είμαστε υπέρ του Δημοσίου. Οι πατεράδες μας ”κάηκαν” με τον Μποδοσάκη (σ.σ. τον ιδρυτή της εταιρείας), τώρα φυσάμε και το γιαούρτι. Μόνο με το Δημόσιο μπορεί να εξασφαλιστεί ότι αυτή η επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Είπε ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές έχουν σπάσει ρεκόρ 15ετίας και πως όλα τα μεγάλα κέντρα του μετάλλου μιλούν για διπλασιασμό και σταθεροποίηση. Η χώρα μας με βάση τους υπολογισμούς μπορεί να καλύψει το 20% των αναγκών που θα δημιουργηθούν ενόψει μπαταριών. Άρα μιλάμε για έναν πλούτο».