Στην συνεισφορά των ενόπλων δυνάμεων στην κακοκαιρία αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την ομιλία του στη Βουλή για την πρόταση μομφής, επισημαίνοντας ότι «συμμετείχαν για να συνδράμουν τους πολίτες. Ήταν σε ετοιμότητα βάσει των σχεδίων. Κινητοποιήθηκαν όταν δόθηκε η εντολή. Εξετέλεσαν την εντολή που τους δόθηκε, ανεξάρτητα αν δεν περιλαμβάνονται οι απεγκλωβισμοί στα σχέδια. Συνεργάστηκαν και έδωσαν λύσεις».
Αναφέρθηκε δε στην μεγάλη όπως είπε εικόνα, τονίζοντας ότι «ο κόσμος αλλάζει δραματικά. Γίνεται πιο περίπλοκος, πιο δύσκολος, πιο αβέβαιος και πιο επικίνδυνος. Δυνητικές απειλές έχουν μετατραπεί σε οξύτατες κρίσεις. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση της πανδημίας είναι μία. Έφερε όντως στα όρια των αντοχών της ψυχολογικά αλλά και την οικονομία. Υπάρχει η ενεργειακή κρίση, που οφείλεται και στις συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας. Ένα παράδειγμα του επάλληλου χαρακτήρα των κρίσεων. Υπάρχουν εστίες έντασης, ακόμα και ανάφλεξης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Με ασύμμετρες και υβριδικές απειλές».
Συμπλήρωσε δε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει χιόνι στην Αττική αλλά είμαι σίγουρος, ότι για πρώτη φορά πέφτει τόσο χιόνι, τόσο γρήγορα μέρα μεσημέρι. Η λέξη-κλειδί είναι η ανθεκτικότητα. Δεν αφορά μόνο τα άτομα αλλά και τις κοινωνίες και τους κρατικούς μηχανισμούς. Στην κεντρική κυβέρνηση, το υπουργείο πολιτικής προστασίας πριν από ένα χρόνο δεν ήταν καν υπουργείο. Στις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στους οικονομικούς δρώντες. Αυτή η κουλτούρα θα επιτρέψει στη χώρα να αντιμετωπίσει αυτά που θα έρθουν».
Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ
Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε: «Ζητούν: Να φύγει το καθεστώς Μητσοτάκη. Για να έρθει και να «καθαρίσει» η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία έπαιξε το χαρτί του εθνικού σωτήρα αλλά ο κόσμος θυμάται. Η παράταξη αυτή δείχνει να μην έχει επίγνωση της νέας σκληρής πραγματικότητας. Θυμάται ο κόσμος, ότι όταν διαχειριζόσασταν κρίσεις και πολλά θύματα είχαμε και καμία συγγνώμη δεν είχαμε. Ούτε παραδοχή λάθους. Κάνατε επικοινωνιακή διαχείριση, όταν προσπαθούσατε να εξωραΐσετε καταστάσεις. Είναι η συγνώμη του πρωθυπουργού πανάκεια; Προφανώς δεν είναι. Και το γνωρίζει και ο ίδιος». Και συμπλήρωσε, πρόκειται για «Ανούσιους πολιτικούς τακτικισμούς ενός πολιτικού που βρίσκεται υπό πίεση και μιας παράταξης που δεν διδάχθηκε τίποτα από το παρελθόν».
Για το έργο στο Υπ. Εθνικής Άμυνας
Ειδική μνεία έκανε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για το έργο που έχει γίνει στο υπουργείο αρμοδιότητάς του, λέγοντας: «Κινηθήκαμε σε δύο άξονες: α) αναβάθμιση των αμυντικών δυνάμεων ( εξοπλισμοί και προσλήψεις) και β) οικοδόμηση και ενίσχυση των συμμαχιών, που αναβαθμίζουν σε νέα διάσταση στην αμυντική συνεργασία με ένοπλες δυνάμεις άλλων χωρών. Πάντα στη βάση του κεντρικού σχεδίου που έχουμε εκπονήσει και ενέκρινε ο πρωθυπουργός. Συμβάλλουμε στη φύλαξη και επιτήρηση των συνόρων. Στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Συμβάλλαμε καταλυτικά στην εμβολιαστική προσπάθεια με στελέχη. Στις αεροδιακομιδές χιλιάδες πτήσεις. Αρωγή όσων δοκιμάστηκαν σε φυσικές καταστροφές. Επιτρέψτε μου να μην αισθάνομαι αυτά που μας μέμφονται, ούτε αναποτελεσματικός, ούτε επικίνδυνος. Γιατί δεν ήταν αναποτελεσματική διαχείριση ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο, φτάσαμε σε παράδοση και παραλαβή των 6 πρώτων Ραφάλ και περιμένουμε και άλλα 6. Ούτε η στρατηγική σχέση με ΗΠΑ και η αμυντική συνεργασία είναι αναποτελεσματική. Ούτε αναποτελεσματικό είναι ότι ανοίξαμε δρόμους με το Ισραήλ. Και είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα που αντιμετωπίζεται ως παράγοντας σταθερότητας. Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα είναι και η επένδυση στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά».