Παραπομπή των πρώην υπουργών της ΝΔ Πέτρου Δούκα και Σάββα Τσιτουρίδη θα προτείνει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα ομόλογα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι αύριο το απόγευμα, λίγο πριν την υποβολή του πορίσματος στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ωστόσο δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κόμματα παρέμειναν σταθερά στις θέσεις που είχαν διατυπώσει τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει ποινικές ευθύνες σε Πέτρο Δούκα και Σάββα Τσιτουρίδη και πολιτικές ευθύνες σε Γ. Αλογοσκούφη και Β. Μεϊμαράκη.

Το ΚΚΕ καταλογίζει διαχρονικές ευθύνες και στα δύο υπουργεία (Εργασίας και Οικονομικών) και είναι ανοιχτό στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο ΛΑΟΣ εκτιμά ότι έχει επέλθει παραγραφή για όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, αλλά εντοπίζει «αναπάντητα ερωτήματα» για τον Πέτρο Δούκα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει ποινικές ευθύνες σε Π. Δούκα και Σ. Τσιτουρίδη και πολιτικές ευθύνες σε Γ. Αλογοσκούφη, Β. Μεϊμαράκη αλλά και τους πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρα και Σ. Χατζηγάκη.


Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό της Βουλής:

Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Κατόπιν:
Για την άσκηση δίωξης εναντίον προσώπου που είναι ή διατέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός, για ποινικά αδικήματα που τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου για την ευθύνη των υπουργών, απαιτείται πρόταση κατηγορίας και απόφαση της Βουλής που δέχεται την πρόταση αυτή.
Η πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται γραπτώς από τριάντα (30) τουλάχιστον Βουλευτές και προσδιορίζει τις πράξεις ή τις παραλείψεις που είναι αξιόποινες, σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των Υπουργών.
Η συζήτηση της πρότασης στην Ολομέλεια της Βουλής αφορά στη λήψη απόφασης η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές), για συγκρότηση ή όχι ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης.
Η συζήτηση του πορίσματος της επιτροπής αρχίζει το αργότερο σε δεκαπέντε ημέρες από την κοινοποίηση ειδικής ημερήσιας διάταξης, είναι γενική και αναφέρεται στην παραδοχή ή μη της πρότασης για την άσκηση δίωξης.

Πιο σύνθετα είναι τα πράγματα στην εξεταστική για τη Siemens. Δεν αποκλείεται να δοθεί 10ήμερη παράταση στις εργασίες της επιτροπής, δεδομένου ότι τα στοιχεία δεν οδηγούν σε διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων ή, όπου συμβαίνει αυτό, έχουν παραγραφεί. Δεδομένου, μάλιστα, ότι καταβάλλεται και για συμβολικούς λόγους προσπάθεια από τα δύο μεγάλα κόμματα να καταλήξουν σε κοινό πόρισμα, το πού θα οδηγηθεί τελικώς η ερευνα της επιτροπής παραμένει άγνωστο.