Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού και εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και να υπογραφεί εν συνεχεία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διοικητική δομή παρά τω πρωθυπουργώ αποτελεί ανεξάρτητη διοικητική υπηρεσία με συγκεκριμένο οργανόγραμμα και προϋπολογισμό. Για τη Γενική Γραμματεία αξιοποιήθηκαν οι προτάσεις και παρατηρήσεις της επιτροπής που είχε ορίσει ο Γιώργος Παπανδρέου τον περασμένο Φεβρουάριο και στην οποία συμμετείχαν διεθνείς εμπειρογνώμονες υπό τον αρχικό συντονισμό του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.

Μια καινοτομία που προβλέπεται είναι στη Γενική Γραμματεία να υπηρετούν 20 με 25 μόνιμοι υπάλληλοι υψηλής ειδίκευσης και εμπειρίας, που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να διασφαλίζεται η, χωρίς εμπόδια και προσκόμματα, διαδοχή των κυβερνήσεων. Όπως έχει ανακοινωθεί επικεφαλής θα είναι η Ρεγγίνα Βάρτζελη.