Στο Αττικό νοσοκομείο που εφημέρευε βρέθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης (11/1) η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη και ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μετά τη γνωστοποίηση της εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας για την μη μεταφορά ασθενών με έντονα συμπτώματα covid 19 και υποκείμενα νοσήματα στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
«Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτή την επιλογή και για την ανοχή που έχει δείξει στην υποτιθέμενη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος όμως επιλέγει τα περιστατικά με βάση τη βαρύτητά τους», τόνισε αμέσως μετά την επίσκεψη ο Ανδρέας Ξανθός και συμπλήρωσε ότι το σύστημα υγείας είναι σε πορεία λειτουργικής κατάρρευσης καθώς δεν υπήρξε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με το οποίο θα μετατοπίζεται ένα μέρος από το βάρος της φροντίδας covid και στα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και στα στρατιωτικά νοσοκομεία.
«Δεν δικαιολογείται μετά από δύο χρόνια η χώρα να μην διαθέτει ένα σχέδιο επείγουσας ενίσχυσης του συστήματος υγείας», δήλωσε από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη και τόνισε ότι οι υγειονομικοί σε όλα τα νοσοκομεία έτσι και στο Αττικό δίνουν μια μάχη με όρους πολεμικής ιατρικής.
Αναλυτικά οι δηλώσεις τους
Ανδρέας Ξανθός: Είχαμε την ευκαιρία απόψε μαζί με την Όλγα Γεροβασίλη να έρθουμε στο Αττικό που εφημερεύει να συνομιλήσουμε με τη διοίκηση του νοσοκομείου, με τους ανθρώπους που δουλεύουν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, με τους γιατρούς νοσηλευτές προκειμένου να διαμορφώσουμε μία εικόνα για το πώς ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας και το προσωπικό του σε αυτή την επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας και στην αφόρητη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.
Η εικόνα που αποκομίζουμε είναι ότι οι άνθρωποι του συστήματος υγείας, ξεπερνούν τις ανθρώπινες αντοχές σε αυτό τον καιρό, δουλεύουν υπό πολύ πιεστικές συνθήκες και κάνουν ότι μπορούν για να παρέχουν υπό αντίξοες όμως συνθήκες αξιοπρεπή φροντίδα στον κόσμο που έχει ανάγκη και στους ασθενείς με κορονοιό αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους ασθενείς που πάσχουν από άλλα σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή τους νοσήματα.
Το σύστημα υγείας είναι σε μία μεγάλη πορεία λειτουργικής κατάρρευσης, αυτό τον καιρό και ο λόγος για αυτό είναι ότι δεν υπήρξε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα μετατοπίζεται ένα μέρος από το βάρος της φροντίδας κόβιντ και στον ιδιωτικό τομέα, στα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και στα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτή την επιλογή και για την ανοχή που έχει δείξει στην υποτιθέμενη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος όμως επιλέγει τα περιστατικά με βάση τη βαρύτητά τους.
Θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση που η ιατρική στα δημόσια νοσοκομεία ασκείται με όρους πολεμικούς, χρειάζεται η επιστράτευση όλων των υγειονομικών δυνάμεων της χώρας, χωρίς διακρίσεις και χωρίς προνομιακή μεταχείριση κανενός. Να ενδυναμωθεί η προσπάθεια για το δημόσιο σύστημα υγείας, να στηριχθεί το προσωπικό του και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, να περιορίσουμε τις απώλειες.
Όλγα Γεροβασίλη: Το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και στο Αττικό δίνουν μια μάχη με όρους πολεμικής ιατρικής . Η πανδημία ήταν ένα φαινόμενο παγκόσμιο ένα αιφνίδιο φαινόμενο. Ομως δεν δικαιολογείται μετά από δύο χρόνια η χώρα να μην διαθέτει ένα σχέδιο επείγουσας ενίσχυσης του συστήματος υγείας.
Οι άνθρωποι εδώ δίνουν τον εαυτό τους, παραπάνω από όσο αντέχουν για να ισορροπήσουν, για να αντιμετωπίσουν αξιοπρεπώς και τους κόβιντ και μη κόβιντ ασθενείς . Όπως ξέρουμε αυτό τον καιρό υποβαθμίστηκε η υγεία πολλών ανθρώπων εξαιτίας της αδυναμίας ή της μη έγκαιρης προσέλευσης στο νοσοκομείο, στο σύστημα υγείας γενικότερα, με συνέπεια να υπάρχουν και άνθρωποι παρειλημμένοι και στα υπόλοιπα περιστατικά.
Φωνάζουμε από την πρώτη στιγμή για την ανάγκη ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας αλλά σήμερα χρειάζεται και ένα σχέδιο αντιμετώπισης στην προ νοσοκομειακή φροντίδα, δηλαδή πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας που δεν ενισχύθηκε ποτέ, ιχνηλάτηση από την οποία η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και βεβαίως είμαστε σε μία στιγμή πριν την κορύφωση αυτού του τεράστιου κύματος, με αποτελέσματα δραματικά προς στιγμήν. Είμαστε εδώ λοιπόν για να συμπαρασταθούμε στους εργαζόμενους ανθρώπους των νοσοκομείων , αλλά και για να ενώσουμε τη φωνή μας στη μεγάλη τους αγωνία με την οποία ζουν όλο το εικοσιτετράωρο».