Με ασπιρίνες επιχειρεί η ευρωπαϊκή κοινότητα και σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό. Το έκτακτο σχέδιο δράσης που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες για το φλέγον θέμα των καθημερινά αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών προς τις χώρες της Νότιας Ευρώπης υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά ότι οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της αναχαιτίζουν την οποία λύση θα μπορούσε να βρεθεί.

Βρυξέλλες, αποστολή newsbeast.gr
Νίκος Ανδριόπουλος

Την ώρα που πλέον τα ναυάγια των καρυδότσουφλων που αποπνέουν κυρίως από τη Λιβύη και το λιμάνι της Ντάρμα γεμάτα μετανάστες και πρόσφυγες που βλέπουν τις νότιες ακτές της Ευρώπης ως την γη της επαγγελίας και μετατρέπουν τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης που εξετάζουν τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα περιορίζονται σημαντικά από τις ίδιες χώρες μέλη της ΕΕ.

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τελεί ένα αναμονή της απόφασης της ευρωπαϊκής επιτροπής της 13ης Μαΐου για τα μέτρα που θα υιοθετηθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Βασικός πυλώνας πάνω στον οποίο αναμένεται να κινηθεί σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr, είναι η σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex στη Μεσόγειο, με βασικότερους αποδέκτες την Ελλάδας και την Ιταλία, η οποία θα συνίσταται κυρίως σε έκτακτη διοχέτευση πόρων για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς τις χώρες υποδοχής.

Ωστόσο η ουσιώδης αλλαγή που μπορεί να απεγκλωβιστεί την Ελλάδα και τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου από τη μετατροπή τους σε αποθήκες ψυχών, καθώς οι μετανάστες παραμένουν στις χώρες εισδοχής στην ΕΕ και δεν προωθούνται στα ενδοχώρα της Ένωσης, που είναι δηλαδή η αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου δεν πρόκειται να έρθει λόγω σθεναρής αντίστασης που προβάλλεται από τις βόρειο ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνουν ότι η Κομισιόν αναζητά τρόπους ουσιαστικά να παρακάμψει κατ´ εξαίρεση την πολυσυζητημένη συνθήκη του Δουβλίνου 2, με αποτέλεσμα να αναζητά ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή. Σε αυτό θα προβλέπεται πιθανότατα ο διαχωρισμός των οικονομικών μεταναστών από τους πρόσφυγες που προέρχονται κυρίως από την εμπόλεμη Συρία και εν συνεχεία η διοχέτευση τους σε χώρες της ΕΕ με βάσει τόσο δημογραφικά όσο και οικονομικά κριτήρια.

Με αυτόν τον τρόπο δεν δίνεται κάποια ουσιαστική λύση αφού δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην πηγή του που είναι οι δουλέμποροι που δρουν κυρίως στη Λιβύη και έχουν μετατρέψει σε mare nostrum τη Μεσόγειο, στήνοντας ένα ολόκληρο δίκτυο διακίνησης ανθρώπων με τεράστια οικονομικά οφέλη καθώς και για την εγκαθίδρυση των απαιτούμενων δομών στα λιμάνια προέλευσης των προσφυγικών ροών σχολιάζει ο ευρωβουλευτής από το Ποτάμι, Μίλτος Κύρκος