Προειδοποίηση προς τις ομοσπονδίες του επαγγελματικού αθλητισμού, ότι ο νόμος για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υφυπουργός, Σταύρος Κοντονής.
Παρουσιάζοντας την τελική μορφή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κος Κοντονής αναφέρθηκε στην εξαντλητική διαπραγμάτευση που διεξήχθη με την ΕΠΟ, τη FIFA και την UEFA, κάνοντας λόγο για μια «σκληρή μάχη, όχι ενάντια στις διεθνείς ομοσπονδίες, αλλά με τα συμφέροντα που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο και δη το επαγγελματικό». Η διαπραγμάτευση διεξήχθη με γνώμονα «τη φωνή της λογικής και του συμφέροντος του ελληνικού αθλητισμού», αλλά και με μια στάση που έδειχνε πως η κυβέρνηση «δεν δεχόταν τελεσίγραφα», ενώ και καταβλήθηκε προσπάθεια να μην υπάρξει ενδεχόμενο αποβολής των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, και «πρώτα και κύρια της Εθνικής, που δεν είναι ομάδα ομοσπονδιών, αλλά εθνική ομάδα που δίνει χαρά στον ελληνικό λαό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο παραπάνω πλαίσιο, «η συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν 48 ώρες, προβλέπει την στελέχωση των πειθαρχικών και δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου αποκλειστικά από τακτικούς δικαστές-πρωτοδίκες (κάτι για το οποίο επέμεινε η κυβέρνηση), οι οποίοι ωστόσο θα επιλέγονται από την ΕΠΟ (όπως επέμεινε η UEFA), αλλά από λίστα που θα συγκροτεί ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών. Με τον ίδιο τρόπο θα επιλέγονται και οι εισαγγελείς που θα ασκούν την πειθαρχική δίωξη. Η στελέχωση αυτή των πειθαρχικών και δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο εντός τετραμήνου. Η κυβέρνηση επίσης, υποχώρησε στην αξίωση των διεθνών ομοσπονδιών, να αφαιρεθεί από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό, η δυνατότητα να απαγορεύει τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις (και να επιβάλλει συνεπακόλουθα υψηλότατα πρόστιμα για την παραβίαση της απαγόρευσης), διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα της διακοπής του πρωταθλήματος, η οποία οδηγεί εμμέσως στο ίδιο αποτέλεσμα.
Η τρίτη σημαντική αναδιατύπωση στο νομοσχέδιο, που γίνεται κατόπιν της διαπραγμάτευσης με την FIFA και την UEFA, αφορά το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, για την οποία ορίζεται ρητά πως “διαχειρίζεται τις εσωτερικές της υποθέσεις ανεξάρτητα και χωρίς επιρροή από τρίτους».
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, «η κυβέρνηση καλεί τις διεθνείς ομοσπονδίες, να παρακολουθούν με μεγαλύτερη προσοχή και ενάργεια τα θέματα των αρμοδιοτήτων τους» ανέφερε ο κος Κοντονής. «Εμείς θέλουμε την εμπλοκή τους – και θέλουμε την εμπλοκή τους για να διορθώνονται παθογένειες, όχι όταν φτάνουν σε υψηλό βαθμό που προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σε πρώτο χρόνο, όταν διαπιστώνονται τα προβλήματα, και χωρίς να χρειάζεται η εμπλοκή της κυβέρνησης, στα πλαίσια των αυτοδιοικητικών τους λειτουργιών» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αθλητισμού.
Ειδική αναφορά επεφύλαξε ο κος Κοντονής και στον αθλητικό Τύπο, οι εκπρόσωποι του οποίου έχουν αντιδράσει στις αρμοδιότητες που δίνονται στον υπουργό, να επιβάλει ποινές για την παρότρυνση της βίας και των ρατσιστικών συμπεριφορών στα γήπεδα. Ανταποκρινόμενος σε παρατηρήσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, ο υφυπουργός προέβη σε νομοτεχνική αλλαγή, που ειδικά για τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, παραχωρεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το δικαίωμα επιβολής ποινών. Στην ομιλία του ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει για τον αθλητικό Τύπο πως «ορισμένοι καλοί φίλοι και καλοί άνθρωποι, μας καλούσαν να αποσύρουμε το νομοσχέδιο “γιατί θα μας το επιβάλουν άλλοι” και την ίδια ώρα αυτοί οι δημοσιογράφοι μας καλούσαν να πάρουμε πρωτοβουλία να αποσύρουμε τις ελληνικές ομάδες και την εθνική…»
Τέλος, ο υφυπουργός εξήρε τις προσπάθειες του προκατόχου του επί κυβερνήσεως ΝΔ, Γιάννη Ανδριανού, δηλώνοντας πως πολλές απ’ τις ιδέες που περιλαμβάνονταν στο αθλητικό νομοσχέδιο που δεν πρόλαβε ο Γ. Ανδριανός να καταθέσει στη Βουλή, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στο επόμενο αθλητικό νομοσχέδιο.
Η θετική αυτή αναφορά του κου Κοντονή, δεν απέτρεψε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, να τον εγκαλέσει για τη διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε: «Δεν είναι τιμητικό να πηγαίνετε άρον-άρον στη Γενεύη με τους νομικούς σας συμβούλους, τη στιγμή που μπορούσατε να αποφύγετε από την πρώτη στιγμή αυτόν τον μαραθώνιο» παρατήρησε ο κος Βρούτσης, καλωσορίζοντας «την επιστροφή της κυβέρνησης στη λογική και την αποφυγή του ποδοσφαιρικού grexit».