Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα σε περίπτωση που παρουσιαστεί απότομη υγειονομική επιδείνωση και για να μην «νεκρώσουν» οι υπηρεσίες. Και μπορεί σήμερα η τηλεργασία να φτάνει στο 50% και η προσέλευση των εργαζομένων να πραγματοποιείται σταδιακά με βάση το κυλιόμενο ωράριο για να μην υπάρχει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ωστόσο το Υπουργείο Εσωτερικών κινήθηκε προληπτικά προχωρώντας σε plan B αν η επιδημιολογική κατάσταση χειροτερέψει και ξεπεραστούν οι αντοχές των νοσοκομείων.
Έτσι, με έγγραφο εξαιρετικά επείγον έγγραφο που κοινοποιήθηκε οριζόντια προς τα Γραφεία Υπουργών και τους Υπηρεσιακούς Γραμματείς των υπουργείων, το υπουργείο Εσωτερικών ζητεί το αργότερο μέχρι σήμερα 5/1 την «κατάρτιση έκτακτου πλάνου εργασιών στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορονοϊού».
Το «έκτακτο πλάνο» θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των δομών, αλλά και των υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα, όπως και τους εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων, υποδεικνύοντας, μάλιστα, «τις οργανικές μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν σε κάθε περίπτωση», όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται καθημερινά.
Στην κατεύθυνση αυτή, «κρίνεται απαραίτητη η κατάρτιση εφεδρικού πλάνου εργασιών προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη κατά το μέτρο του δυνατού λειτουργία των υπηρεσιών σας», αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο έγγραφο, προκειμένου το κυβερνητικό επιτελείο να έχει στη διάθεσή του την πλήρη, επικαιροποιημένη εικόνα αναφορικά με τις όποιες ελλείψεις, αλλά και τις δυσλειτουργίες σε νευραλγικές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον.
Ορισμός του προσωπικού ασφαλείας
Επιπλέον, το υπηρεσιακό έγγραφο απευθυνόμενο προς τις διοικήσεις των υπουργείων σημειώνει πως «θα πρέπει να εξασφαλίσετε και να προσδιορίσετε το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα, το οποίο θα είναι το κατ’ ελάχιστον απαιτούμενο προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υπηρεσία αιχμής», ζητώντας δηλαδή τον ορισμό «προσωπικού ασφαλείας» και για «συγκεκριμένη περίοδο».
Καλούνται τέλος οι διοικήσεις να εκτιμήσουν παράλληλα ότι «οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό σε ό,τι αφορά τους ανθρώπινους πόρους θα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες» το επόμενο διάστημα.