Με τον ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει 100 ημέρες στην εξουσία, η Ελλάδα απέκτησε το πρώτο της μνημείο της κρίσης. Χέρια απλωμένα, στόμα ανοιχτό, πρόσωπο στο οποίο ζωγραφίζεται η απόγνωση. Το γλυπτό δείχνει έναν άνδρα να κρεμιέται από έναν χρηματοπιστωτικό δείκτη που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Το γλυπτό φέρει το όνομα «Κρίση» και βρίσκεται στη λεωφόρο που συνδέει την Αθήνα με τη θάλασσα, γράφει ο Guardian. Για τον νεαρό δημιουργό του, Νάσο Νυφαδόπουλο, αποτελεί έναν φόρο τιμής στους ανθρώπους που οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία εξαιτίας της κρίσης.
Πέντε χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα διάσωσης, οι Έλληνες δεν ξέρουν τι να σκεφτούν, αναφέρει η αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας, Ελένα Σμιθ. Αυτό που ξέρουν είναι ότι μετά από πέντε χρόνια λιτότητας και θυσιών, είναι σαν τον άνδρα που απεικονίζει το γλυπτό του Νυφαδόπουλου… για άλλη μια φορά κοιτάζουν την άβυσσο.
Το μεγάλο κύμα ελπίδας που έφερε η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία –υποσχόμενος να ακυρώσει τη λιτότητα- έχει πέσει στα βράχια της αβεβαιότητας σχετικά με το αν η χώρα θα συνεχίσει να παραμένει εντός της ευρωζώνης. Περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα φαίνεται να οδεύει προς την έξοδο, γράφει η εφημερίδα.
«Είναι πολύ δύσκολο να δώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ καλό βαθμό σε οτιδήποτε άλλο πέρα από τις καλές προθέσεις του», δηλώνει στον Guardian η Αλίκη Μουρίκη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. «Ενδιαφέρεται να βάλει τους ανθρώπους πάνω από τις τράπεζες, αλλά ο χειρισμός των διαπραγματεύσεων έχει αποδειχτεί ένα χάος», σημειώνει.
Τα νούμερα φαίνεται να στηρίζουν αυτό το συναίσθημα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Μετά από τρεις μήνες μη αποδοτικών συζητήσεων για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, τα οικονομικά της χώρας δεν έχουν υπάρξει σε χειρότερη κατάσταση. Την περασμένη εβδομάδα, οι συνταξιούχοι έστησαν ουρές έξω από τις τράπεζες καθώς η κυβέρνηση προσπαθούσε να πληρώσει τις συντάξεις τους.
Παρά το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη στη διαπραγματευτική στρατηγική του έχει πέσει κατακόρυφα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κρατά το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ενώ ο χρόνος είναι πολύτιμος, δεν υπάρχουν εγγυήσεις, τονίζει το δημοσίευμα.