Τον σφιχτό εναγκαλισμό κομμάτων και πολιτικών με μέσα μαζικής ενημέρωσης που οδήγησε την πολιτική να λειτουργεί ως «θεραπαινίδα των καναλιών», κατήγγειλε κατά τη συζήτηση για την ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, προαναγγέλλοντας τομές που θα βάλουν τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας στον χώρο των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
«Θέλω να πω ορισμένα πράγματα. Προς όλους διότι ξέρω. Όπως και μερικοί από δω μέσα ξέρουν. Δεν τα βάζω ούτε με τον κ. Ψυχάρη ούτε με τον κ. Μπόμπολα ούτε με τον κ. Βαρδινογιάννη, ούτε με την ιδιοκτησία του Alpha, ούτε…, ούτε…, ούτε…, για το ότι η πολιτική έγινε όμηρος και θεραπαινίδα των μεγαλοκαναλαρχών και των μεγάλων καναλιών όλη αυτή τη δεκαετία, και ιδιαίτερα μέσα στην κρίση. Δεν τα βάζω με αυτούς. Διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι επιχειρηματίες. Κάνουνε τα νούμερα τους κ.λπ. Τα έχουμε βάλει στο μέτρο που τους αναλογεί ως προς τα συμφέροντα τους μέσα στις πολιτικές της κρίσης. Είναι μια άλλη συζήτηση», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και προσέθεσε: «Εδώ όμως είναι η ευθύνη. Εδώ και χρόνια, εγώ πριν από 15 χρόνια είχα σοκαριστεί, όταν ήμουν υπεύθυνος Τύπου του τότε Συνασπισμού. Και σας επαναλαμβάνω ξέρω. Μην το αρνηθεί κανείς. Όταν πρωτοπήγαινα, ξανά, στα κανάλια μετά από χρόνια, όταν ήμασταν σε άλλο σχηματισμό της Αριστεράς, κι έβλεπα τους πολιτικούς και τους τότε αρχηγούς και μεγαλοστελέχη να τους πιάνουμε το μαγουλάκι και όχι μόνο. Έτσι… Και να μιλάνε από τον τελευταίο που μας έκανε μακιγιάζ, μέχρι και που μπαίναμε μέσα, σαν να είναι άνθρωποι οι οποίοι υποχρεωνόντουσαν, τους είχανε ζητήσει χάρες, τους είχανε ζητήσει να τους βγάζουνε, τους μιλάγανε καθημερινά πρωί, μεσημέρι, βράδυ, με μια άνεση. Και που βρισκόντουσαν σε μια θέση συνεργασίας -για να μην πω και υποτέλειας. Τα χρόνια πέρασαν, και τώρα το ότι υπάρχει αυτή η ασυδοσία, τα προβλήματα, η συμπεριφορά προς την πολιτική, η απαξίωση προς την πολιτική, ο τρόπος που εύκολα λένε ”οι πολιτικοί είναι ίδιοι”, που αλλάζουν την ατζέντα, που χτυπιούνται μεταξύ τους στα νούμερα, είναι διότι αυτή η πολιτική τάξη, αυτό το πολιτικό σύστημα και κυρίως οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις των προηγούμενων χρόνων δεν έδωσαν δείγματα, αξίες και σεβασμό ως πρόσωπα και ως κόμματα προς τα ιδιωτικά κανάλια».
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε πλουσιοπάροχες νομοθετικές ρυθμίσεις που πέρασαν κατ’ επανάληψη από τη Βουλή, με κόμματα που «φερόντουσαν ως θεραπαινίδες σε αυτό το σύστημα».
«Πρέπει να αποστούμε από αυτή τη κατάσταση. Να υπάρξει τομή. Κανένας πολιτικός, αν ήταν δυνατόν, να μην ξαναπάρει ποτέ τηλέφωνο να πει να με ξαναβγάλεις, έχεις να με βγάλεις καιρό. Ή δεν μ’ έβγαλες τότε. Ή κανόνισε μου αυτή τη βδομάδα πριν τις εκλογές, ή θέλω αυτόν τον αντίπαλο ή σου φέρνω θέμα, η ετοιμάζομαι για το δελτίο των οκτώ γιατί θα κάνω ένα τζέρτζελο με τον κ. Φίλη ή τον κ. Κυριαζίδη. Αυτά είναι καθημερινότητα. Αυτά αφορούν όλους, όλες, όλα τα κόμματα και αφορούν και το παρόν και το μέλλον του ραδιοτηλεοπτικού χώρου και τοπίου στη χώρα μας», είπε ο κ. Βούτσης τονίζοντας ότι πρέπει να ανοίξει επιτέλους γενικότερη συζήτηση «διότι σε ό,τι αφορά στις συχνότητες του αναλογικού φάσματος, επί 23 χρόνια, και του ψηφιακού φάσματος, όλη αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να έχει την επιγραφή ιστορία μου αμαρτία μου».
Ο κ. Βούτσης ανέφερε στο σημείο αυτό πως «είναι μεγάλη η ευθύνη της πολιτικής για όλη αυτή την πορεία» και «είναι σαφές πως η ΕΡΤ έκλεισε για να δοθεί μπόνους στα ίδια τα κανάλια ενόψει της ψηφιακής εποχής».
Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να γίνει μια τομή, είπε ο υπουργός Εσωτερικών και αναφέρθηκε στο ασυμβίβαστο των ιδιοκτητών. «Η Ελληνική Δημοκρατία μετά τη μεγάλη σύγκρουση που έγινε για τον βασικό μέτοχο, τι συμπέρασμα βγάζει; Τώρα σε συνθήκες κρίσης; Είναι θέμα ανοιχτό που δεν μπορεί μένει να κάτω από το τραπέζι», είπε ο κ. Βούτσης και υπογράμμισε ότι θέμα συζήτησης πρέπει να είναι και «το τραστ των μεγάλων ιδιοκτητών-καναλαρχών που έχουν συγκροτήσει την Digea». Είναι ένα κλασσικό ασυμβίβαστο -πρόκειται περί απίστευτου σκανδάλου, επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών, και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ο πάροχος των ψηφιακών συχνοτήτων να αποτελείται από τους πέντε παρόχους προγράμματος που παίρνουν εντολή, τη δικαιοδοσία και το φάσμα από τον εαυτό τους. «Σας το είπαμε μία, δύο, όλα τα προηγούμενα χρόνια και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε. Είναι διαπλοκή πατεντάτη; Ή όχι;», είπε ο υπουργός. Ταυτόχρονα κατήγγειλε παρεμβάσεις της πολιτικής τάξης προκειμένου να ακυρώσει αποφάσεις του ΕΣΡ στο οποίο δεν παρεσχέθησαν μέσα και σειρά νομοθετικών διατάξεων για να μην πληρώνουν τα κανάλια αυτά που έπρεπε.