Στον απόηχο της τελευταίας τραγωδίας στη Μεσόγειο με εκατοντάδες ανθρώπους νεκρούς σε ναυάγιο πλοιαρίου ανοιχτά των λιβυκών ακτών και με φόντο την έντονη κριτική πως η Ευρώπη «κλείνει τα μάτια» στο δράμα που εκτυλίσσεται στις παρυφές της, συγκαλείται σήμερα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με το μεταναστευτικό στο επίκεντρο.
Στην ατζέντα της συζήτησης συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης κατά των διακινητών ανθρώπων στη Λιβύη ενώ στο προσχέδιο της απόφασης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρεται η ανάγκη συστηματικών προσπαθειών να εντοπίζονται και να καταστρέφονται τα πλοία πριν χρησιμοποιηθούν από τους δουλεμπόρους.
Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία επεξεργάζονταν κοινή θέση για το ζήτημα καθώς είναι οι χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στις ακτές τους.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση και έμπρακτη στήριξη στις χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων από τις αφρικανικές ακτές, σημειώνοντας πως το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί και στη διπλωματική διαμεσολάβηση για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στις χώρες όπου οι συνθήκες ζωής εξαναγκάζουν τους πολίτες να φύγουν αναζητώντας την τύχη τους στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει και το γεγονός πως σχεδόν στο σύνολό τους οι άνθρωποι που φτάνουν από τη Συρία στα νότια παράλια της Ευρώπης είναι πρόσφυγες, ζητώντας ειδική μέριμνα.
Για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου έγινε χθες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Νίκου Βούτση, Άμυνας Πάνου Καμμένου και των αναπληρωτών υπουργών Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου και Εξωτερικών Νίκου Χουντή.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο ενόψει της Συνόδου, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι «καλείται να ξεκινήσει αμέσως τις προετοιμασίες για μία ενδεχόμενη επιχείρηση ασφάλειας και άμυνας, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο». Στο ίδιο κλίμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε ζητήσει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να διεξάγονται «στοχευμένες επιχειρήσεων» εναντίον των διακινητών στη Λιβύη.
Το προσχέδιο απόφασης της σημερινής Συνόδου προβλέπει επίσης μέτρα προκειμένου να διεξάγονται επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του διάπλου των πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες.
Προτείνεται επίσης να «διπλασιαστεί» από τα 3 στα 6 εκατομμύρια ευρώ ο μηνιαίος προϋπολογισμός για τη Frontex, τον ευρωπαϊκό οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ, με στόχο να ενισχυθούν τα μέσα που αφιερώνονται στις επιχειρήσεις Triton στην Ιταλία και Poseidon στην Ελλάδα προκειμένου να επιτρέψουν τη διεύρυνση των επιχειρήσεων επιτήρησης και διάσωσης.
Ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου αφορά την υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων. Προτείνεται στα κράτη να υποδέχονται «τουλάχιστον 5000 πρόσωπα που θα έχουν λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα» στο πλαίσιο ενός σχεδίου επανεγκατάστασης.