Η παράταση δεν είναι χωρίς κόστος, τόνισε σήμερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών.

«Μαζί με σας και τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες παρακολουθούμε αυτές τις παρατεταμένα άκαρπες διαπραγματεύσεις τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Εκείνο που επισημαίνω είναι ότι αυτή η παράταση δεν είναι χωρίς κόστος. Δεν είναι χωρίς κόστος δημοσιονομικό, δεν είναι χωρίς κόστος για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, δεν είναι χωρίς κόστος για την πραγματική οικονομία. Η πραγματική οικονομία έχει στεγνώσει», τόνισε ο κ. Βορίδης, μιλώντας στον Real FM.

Και πρόσθεσε: «Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες που πρέπει να εξυπηρετούνται προς τρίτους, στην πραγματικότητα τα ταμειακά διαθέσιμα και τα αποθεματικά έχουν μετακινηθεί και χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή αυτών των οφειλών, αυτό έχει δυσμενέστατες συνέπειες στο επίπεδο της εσωτερικής ρευστότητας καθώς προμηθευτές του δημοσίου πια δεν πληρώνονται και δημιουργούνται μεγάλα ληξιπρόθεσμα. Και αυτό δημιουργεί πάλι σημαντική επίπτωση με τη σειρά του στην οικονομία, καθώς και αυτοί δεν μπορούν να πληρώσουν δικούς τους προμηθευτές και πολλές φορές και τους εργαζομένους τους. Άρα λοιπόν η παράταση της διαπραγματεύσεως συνοδευόμενη με τη μη χρηματοδότηση της οικονομίας έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις για το σύνολο της οικονομίας». Όπως σημείωσε ο κ. Βορίδης: «Οι δανειστές από την παράταση δεν παθαίνουν κάτι, εμείς παθαίνουμε».

Στο ερώτημα πως κρίνει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ή εκλογές σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις ο βουλευτής της Ν.Δ. απάντησε: «Μου φαίνεται απολύτως λογικό ως κυβερνητική στάση. Απευκταίο, εξαιρετικά κακό για τη χώρα, αλλά καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία σειρά από προεκλογικές δεσμεύσεις στις οποίες έρχεται και σχεδόν αναρωτιέται “τώρα έτσι που τα’ πα, με όλα αυτά που έχω υποσχεθεί, γίνεται να τα κάνω διαφορετικά; Θα είναι σαν να εφαρμόζω την πολιτική Σαμαρά και ίσως και χειρότερα”. Πολύ πιο δύσκολα, πολύ πιο επώδυνα μέτρα, γιατί τώρα έχουν χειροτερέψει τα δημοσιονομικά μεγέθη, έχουν χειροτερέψει οι οικονομικοί δείκτες.»

«Από την άλλη μεριά υπάρχει η ανάγκη χρηματοδότησης της χώρας. Αν δεν τα βρω δεν έχω χρηματοδότηση. Έχω εντολή να οδηγήσω τη χώρα στην πτώχευση, στη χρεοκοπία, εκτός του ευρώ; Όχι δεν έχω. Αν βάλεις αυτά τα δύο μαζί, δηλαδή την ανάγκη να χρηματοδοτηθεί η χώρα και να τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μία λύση. Να υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι. Δεν υπάρχει καμία άλλη. Θεωρώ ότι έτσι όπως καταλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή την υποχώρηση των Ευρωπαίων αυτή αποκλείεται να γίνει και εξ αυτού του λόγου ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στην παγίδα που έχει φτιάξει ο ίδιος για τον εαυτό του. Στο αδιέξοδό του. Και βεβαίως όταν φτάσει κάποιος σε πολιτικό αδιέξοδο προφανώς η μόνη διέξοδος είναι κάποιου είδους πολιτική εξέλιξη. Τώρα αν αυτή η εξέλιξη λέγεται δημοψήφισμα, λέγεται πτώση της κυβέρνησης στη Βουλή, λέγεται εκλογές αυτό είναι κάτι που το βλέπει κανείς. Αλλά πάντως θα υπάρχει πολιτική εξέλιξη».