Επίθεση κατά της κυβέρνησης με αφορμή τα νομοσχέδια τόσο του υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και του υπουργείου Παιδείας εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση εξαργυρώνει γραμμάτια σε έναν χώρο ο οποίος πάντα της ήταν οικείος».

Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη σημερινή συζήτηση και στην ψήφιση στην ολομέλεια του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ είπε: «Θα τεθεί ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από τη Ν.Δ. Θα αναλάβουν όλοι οι βουλευτές τις ευθύνες τους, εάν πια με την προσωπική τους ψήφο θέλουν να οδηγήσουν έναν δολοφόνο που έχει καταδικαστεί πέντε φορές σε ισόβια στην έξοδο από τη φυλακή. Περί τούτου πρόκειται, είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία σήμερα».

Στην επισήμανση αν αναφέρεται στην ρύθμιση που αφορά τον Σάββα Ξηρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Το ερώτημα δεν είναι αν θα είναι με βραχιολάκι σπίτι του και υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Είναι πολύ πιο σύνθετο. Γιατί μία κυβέρνηση στο πρώτο νομοσχέδιο το οποίο φέρνει το αρμόδιο υπουργείο σπεύδει να ικανοποιήσει πρακτικά όλα τα αιτήματα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Όλα τα αιτήματα των τρομοκρατών απεργών πείνας. Δεν αναφέρομαι μόνο στην απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού ο οποίος απολαμβάνει μιας φωτογραφικής διάταξης για να βρεθεί στο σπίτι του.

«Αναρωτιέμαι άραγε ποιος κρίνει ότι ο Σάββας Ξηρός δεν είναι πια επικίνδυνος να διαπράξει μια νέα τρομοκρατική πράξη έστω και από την οικεία του. Θυμίζω ότι είναι κάποιος ο οποίος ουδέποτε έχει μετανοήσει για τα εγκλήματά του κι όμως απολαμβάνει μιας εξαιρετικά ευεργετικής πρόβλεψης του νόμου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, είναι η φωτογραφική διάταξη για συγγενείς πυρήνων της φωτιάς που είναι προφυλακισμένοι, είναι δύο τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της επιβαρυντικής νομοθετικής μεταχείρισης που η κουκούλα φέρει εάν ήδη διαπράττεις κάποιο αδίκημα».

Στο ερώτημα γιατί είναι αυτό το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. υπογράμμισε: «Η απάντηση είναι σαφής. Η κυβέρνηση εξαργυρώνει γραμμάτια σε έναν χώρο ο οποίος πάντα της ήταν οικείος».

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε επίσης ότι στη ΝΔ «θα πολεμήσουν εντός και εκτός Βουλής» το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

«Είναι ο απόλυτος ορισμός της αντιμεταρρύθμισης. Είναι η επαναφορά των συνδικαλιστών φοιτητών στη διοίκηση των Πανεπιστημίων, είναι η επαναφορά των αιωνίων φοιτητών. Ολες οι παθογένειες που προσπάθησε να διορθώσει ένας νόμος, ο οποίος σας θυμίζω ψηφίστηκε με πάρα πολύ μεγάλη πλειοψηφία τότε από τη βουλή. Επανέρχονται ή θα επανέλθουν, ελπίζω να μην επανέλθουν, θα τον πολεμήσουμε αυτόν τον νόμο πάρα πολύ σκληρά στη Βουλή και έξω από αυτήν» σημείωσε.

Και αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Τι γραμμάτια εξαργυρώνει η κυβέρνηση σε διάφορες ακραίες ομάδες, κολλημένες στις ιδεολογικές τους ιδεοληψίες που την υποχρεώνει να κινείται και να νομοθετεί με αυτόν τον τρόπο; Είναι μία κυβέρνηση αυτή που ναι μεν έχει πάρει 36% ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλο 4-5% δεν ξέρω τι πήραν οι ΑΝΕΛ, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται όμως ως μία κυβέρνηση του 4%. Είναι μία κυβέρνηση που νομοθετεί ως να είναι κυβέρνηση του κοινωνικού περιθωρίου».