Αποδίδοντας την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την συμπαράσταση στην επίλυση του Κυπριακού ξεκίνησε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης τονίζοντας ότι «θεώρησα υποχρέωσή μου την άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Από τη μία απεσύρθη το Μπαρμπαρός και από την άλλη δεν ανανεώθηκε η παραβίαση της κυριαρχίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αφού αποκαταστάθηκαν οι παραβιάσεις» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

«Αποτελεί κοινή θέση και των δύο κυβερνήσεων πως κοινός στόχος πρέπει να είναι η επιδίωξη κοινής λύσης. Όχι όμως όποιας λύσης. Θα πρέπει να διασφαλίζει τη μια και μόνη ιθαγένεια, μία προσωπικότητα, να σέβεται τα δικαιώματα όλων ανεξαρτήτως αν είναι Τουρκοκύπριοι ή Ελληνοκύπριοι» πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

«Δεν επιζητούμε μια λύση που να αφήνει νικητές και ηττημένους, θέλουμε να δημιουργήσουμε συθνήκες διαρκούς ειρήνης ώστε να υπάρχει προοπτική για το μέλλον» πρόσθεσε ο Κύπριος πρόεδρος.

«Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί πρέπει να τερματιστεί μέσα στα πλαίσια που έχουν συναποφασιστεί. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τον αγώνα της Ελλάδας ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση και την προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη μονολιθική στάση της λιτότητας» σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Σε ότι αφορά τα θέματα περιφερειακής συνεργασίας, υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες ανάπτυξης συνεργασίας δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας αφού άλλωστε επιθυμούμε συνθήκες ειρήνης με τις χώρες του αραβικού κόλπου αλλά και με την Τουρκία εφόσον συμβάλλει και η ίδια.

«Έχουμε απλωμένο το χέρι για συνθήκες ειρήνης και συνεργασίας στην Τουρκία ώστε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη προς όφελος των λαών» είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την Τουρκία: «Αν επαναληφθούν φαινόμενα όπως του περασμένου Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος σε συνθήκες απειλών και εκβιασμού».

Αναφερόμενος στις ελληνικές διαπραγματεύσεις στο μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «στο μέτρο των δυνατοτήτων μας είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη που θα νοιάζεται όχι μόνο για τη λεγόμενη νομισματική σταθερότητα αλλά και για τις ανθρώπινες ανάγκες και για αυτό έχω ενημερώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Η Ευρώπη πρέπει να ξεφύγει από τις πολιτικές λιτότητας, ώστε να βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα να περάσουν στην ανάπτυξη πρόσθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης.