«Αν κάτι μας δίδαξε η πανδημική κρίση είναι ότι χρειαζόμαστε μια διαφορετική πολιτική στην Ευρώπη» υποστήριξε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο συνέδριο της Ευρωομάδας της Αριστεράς με θέμα «Το Νέο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Πλαίσιο και οι Πολιτικές Ανάκαμψης». Ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «κοσμογονικές αλλαγές» που επιβάλλουν «περισσότερες επεκτατικές πολιτικές, μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για στήριξη του κοινωνικού κράτους, με αιχμή το δημόσιο σύστημα υγείας, και ενίσχυση της βιώσιμης ανάκαμψης της οικονομίας».
«Είναι επιτακτικό το Σύμφωνο Σταθερότητας να μετατραπεί σε Σύμφωνο Σύγκλισης και Βιώσιμης Ανάπτυξης» τόνισε, το οποίο «θα είναι προσανατολισμένο στις ανάγκες κάθε κράτους-μέλους και αντί για ασφυκτικούς περιορισμούς θα θέτει κριτήρια και στόχους για την περιφερειακή σύγκλιση, την στήριξή της απασχόλησης και την προώθηση της πράσινης συμφωνίας». «Μια νέα πορεία λιτότητας στον Ευρωπαϊκό Νότο θα συμπαρασύρει όλη την Ευρώπη σε υπαρξιακή κρίση» σχολίασε.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα σημαντικό θετικό βήμα για την Ευρώπη» συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι «ο κοινός δανεισμός και η αμοιβαιοποίηση των βαρών προσεγγίζει όσα λέγαμε εδώ και μια δεκαετία». Και αντιπαρέβαλλε: «Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνδέει το ελληνικό σχέδιο με αντιμεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, δεσμεύοντας ένα κρίσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο με την εφαρμογή ενός σκληρά νεοφιλελεύθερου προγράμματος». «Η περιφερειακή διάσταση επίσης απουσιάζει από το κυβερνητικό σχέδιο» συνέχισε ο ίδιος, ενώ «12,8 δισ. που θα λάβει η χώρα μας θα δοθούν με καθαρά τραπεζικά κριτήρια, αποκλείοντας έτσι το 95% των επιχειρήσεων». «Η χώρα μας δανείζεται για να χρηματοδοτήσει όσους έχουν ήδη πρόσβαση σε κονδύλια, αντί να κατευθύνουμε αυτά τα χρήματα σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο», επισήμανε χαρακτηριστικά.
«Εμείς αντιλαμβανόμαστε το Ταμείο Ανάκαμψης ως ευκαιρία για στρατηγικό σχεδιασμό και δημόσιες πολιτικές που θα συμπεριλαμβάνουν την κοινωνία και δεν θα αφορούν μόνο μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», αντιπαρέβαλλε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, αναδεικνύοντας την ανάγκη για «διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» κάτι που «δεν μπορεί να γίνει χωρίς ρήτρα για δημιουργία θέσεων εργασίας και τον οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής μας βάσης».
«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιοποιηθεί για την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας, την δίκαιη πράσινη μετάβαση και την συμπεριληπτική ανάπτυξη ή αν θα χρησιμοποιηθεί για την βίαιη αναδιάρθρωση της οικονομίας με αναδιανομή προς τα πάνω και όξυνση των ανισοτήτων», ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης, καταλήγοντας: «Η απάντηση θα δείξει προς τα που θα κατευθυνθεί η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια».