Ο Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, το σχέδιο νόμου για τον «εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης» που περιλαμβάνει και την επαναπρόσληψη απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, όπως των δημοτικών αστυνομικών, των σχολικών φυλάκων και του προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των ΑΕΙ.
Ο αναπληρωτής υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που επιφέρει «το πρώτο πλήγμα στο παρασύνταγμα των μνημονιακών ρυθμίσεων».
«Το νομοσχέδιο αποτελεί την πρώτη στάση των θεσμικών μας παρεμβάσεων στο Δημόσιο, και επιχειρεί να επαναφέρει τη συνταγματική και δημοκρατική τάξη που ανατράπηκε απ’ την αντιμεταρρύθμιση της τελευταίας 5ετίας στο χώρο της Διοίκησης», ανέφερε ο Γ. Κατρούγκαλος. Από πλευράς κυβέρνησης, θα ακολουθήσει η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και στον ιδιωτικό τομέα (αποκατάσταση του θεσμού της συλλογικής σύμβασης εργασίας, της προσφυγής στον ΟΜΕΔ κλπ), καθώς «τα Μνημόνια δεν είχαν διαφορετικό πρόσωπο στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, παρά το διαχωρισμό που επιχειρήθηκε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε:
«Σε βάθος εξαμήνου, θα έχουμε την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, σε βάση που θα αποκαθιστά την πλήρη λειτουργικότητά της. Σε ένα μήνα θα έχουμε το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και αξιολόγησης. Στο νομοσχέδιο αυτό, επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε αδικίες και αντισυνταγματικότητες και να εξορθολογίσουμε διαδικασίες και δομές του Δημοσίου, να το κάνουμε πιο λειτουργικό μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, και ταυτόχρονα να καλύψουμε τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες που έχουν προκύψει».
Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο κεφάλαιο αφορά την αποκατάσταση των σχέσεων του κράτους και της κοινωνίας, επαναφέροντας τον θεσμό της επίταξης υπηρεσιών μονάχα για τις περιπτώσεις που προβλέπει το Σύνταγμα (πόλεμος, θεομηνία) «και όχι για την αντιμετώπιση μιας απεργίας». Ο εξορθολογισμός του πειθαρχικού δικαίου που επιχειρείται στο δεύτερο κεφάλαιο, ορίζει μεταξύ άλλων πως «η συνδικαλιστική και κοινωνική δράση δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά για τον δημόσιο υπάλληλο», επαναφέρει τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια (αν και όχι σε πλειοψηφικές ποσοστώσεις), καθώς και το τεκμήριο αθωότητάς τους, με εξαίρεση την κατηγορία της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας μαθητών από διδάσκοντες, η οποία θα εξακολουθεί να θέτει τον ελεγχόμενο σε αυτοδίκαιη αργία μέχρι τη διερεύνησή της.
Αναφερόμενος πάντα στο ζήτημα των πειθαρχικών των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι «το ψάρι βρωμάει πάντα απ’ το κεφάλι» και σημείωσε πως «πράγματι έπεφταν κατά το παρελθόν πολλοί διωκόμενοι, γιατί ερχόταν σημείωμα απ’ το γραφείο του διευθυντή πως “αυτός είναι δικός μας”. Αυτό το έκαναν και οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων -αλλά δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να εκπροσωπούνται στα πειθαρχικά».
Τα υπόλοιπα κεφάλαια του νομοσχεδίου αφορούν μια «πιο ευέλικτη διοίκηση», καθώς και την «αποκατάσταση αδικιών» της μνημονιακής πολιτικής, δηλαδή την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων, των δημοτικών αστυνομικών, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και καθηγητών επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανακοίνωσε τρεις αλλαγές στο νομοσχέδιο, που αφορούν τη θέσπιση ορίου ηλικίας 70 ετών για τα μέλη του ΑΣΕΠ, την εθελοντική μετάταξη των επαναπροσλαμβανόμενων δημοτικών αστυνομικών (αντί για αυτοδίκαιη μετάταξη), καθώς και την ενοποίηση όλων των αποδοχών αργίας για τους υπό έλεγχο υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, στο μισό των κανονικών τους αποδοχών.