Όταν το αεροπλάνο του επιστρέψει στην Αθήνα, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επιστρέψει γρήγορα στην πραγματικότητα, αναφέρει δημοσίευμά το Bloomberg.

Οι συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα την Τετάρτη επικεντρώθηκαν σε έναν προτεινόμενο ενεργειακό αγωγό, σε μελλοντικές επενδύσεις και στις κυρώσεις λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η συνάντηση αυτή είχε απορριφθεί πριν καν ξεκινήσει από τη Γερμανία και τη Γαλλία ως δευτερεύουσας σημασίας, γράφει το πρακτορείο. Όπως σημειώνει ακόμη, με μια πληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Πέμπτη να μειώνει ακόμα περισσότερο τα διαθέσιμα της χώρας, η Ελλάδα θα πρέπει να βασιστεί στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για μια οικονομική σανίδα σωτηρίας.

Με μηνιαίο λογαριασμό περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε συντάξεις και μισθούς, έλληνες αξιωματούχοι είπαν αυτή την εβδομάδα πως έχουν θέσει ως στόχο τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις 24 Απριλίου ως προθεσμία για την έγκριση νέων χρημάτων.

Μια συνάντηση εκπροσώπων της ευρωζώνης την Τετάρτη ενέτεινε την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με σοβαρότητα, αν είναι σοβαρή για την απόκτηση ρευστότητας, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της Ε.Ε. που επικαλείται το πρακτορείο.

Η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα δεν απέφερε κάποιες υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια ή συγκεκριμένες συμφωνίες, αν και η Ελλάδα είπε ότι δεν ζήτησε βοήθεια. Ο ρώσος πρόεδρος αναζητά συμμάχους για να υπονομεύσει τη θέση της Ε.Ε. κατά των κυρώσεων. Σύμφωνα με το πρακτορείο, χρειάζονται και τα 28 κράτη μέλη για την ανανέωση των μέτρων όταν λήξουν τον Ιούλιο.

Χρειάζεται να υπάρξει εγχώρια υποστήριξη για άλλο ένα πακέτο το Μάιο ή τον Ιούνιο, δηλώνει στο Bloomberg ο στρατηγικός αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch, Αθανάσιος Βαμβακίδης. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να εγκριθεί το πρόγραμμα στο κοινοβούλιο και πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα στο μεταξύ, καθώς ξεμένουν από μετρητά», τονίζει και προσθέτει: «Αυτό που χρειάζεται πραγματικά να φέρει πίσω στην Ελλάδα είναι μια συμφωνία με την Ευρώπη».