Σενάρια ανασχηματισμού και αυτονόμησης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πυροδοτεί η απόσυρση τροπολογίας που προέβλεπε τη «μεταφορά» του από το υπουργείο Εσωτερικών στο Δικαιοσύνης.
Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση στη Βουλή προβεβλημένο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι προωθείται γενική αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος με ανεξαρτητοποίηση χαρτοφυλακίων, όπως αυτά του Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού κ.ά.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ιδιότυπος ανασχηματισμός, που μπορεί να επιφέρει και αλλαγές προσώπων, αναμένεται να γίνει μετά την 24η Απριλίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup. Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές αποδίδουν την εσπευσμένη απόσυρση της ιδέας για συνένωση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη (είχε ανακοινωθεί την περασμένη Τετάρτη) σε τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία συγκεκριμένων υπηρεσιών και όχι στο πολιτικό μπρα ντε φερ των κ. Ν. Βούτση και Γ. Πανούση, που κατά τους ίδιους δεν υφίσταται.
Πηγές από το μέγαρο της Κατεχάκη έλεγαν χθες στην εφημερίδα ότι η υπαγωγή της ΕΛ.ΑΣ. στο υπ. Δικαιοσύνης θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής, που έχει αποφασιστεί να υπαχθούν στο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και άρα να παραμείνουν υπό τη σκέπη του υπ. Εσωτερικών.
Δευτερευόντως, η εξαγγελθείσα συνένωση των δύο υπουργείων σκόνταψε και στην προφανή αδυναμία υπαγωγής του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης. «Η κυβέρνηση αποσύρει την τροπολογία […] θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θέλαμε να λύσουμε», δήλωσε χθες στη Βουλή ο κ. Βούτσης.