Το ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να συζητηθεί στις αυριανές συνομιλίες του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλ. Τσίπρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν», είπε ο κ. Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι «δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμούνται πιστωτικο-χρηματιστικά. Οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδες» και στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί «όλο το φάσμα των σχέσεων».
Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα, που έφεραν την ελληνική πλευρά να συζητά «νέα δάνεια», ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ είπε ότι «προς το παρόν δεν έχουν απευθυνθεί στην πλευρά μας και αυτό το ζήτημα δεν το συζητήσαμε».
Με τη σειρά της, η βοηθός του Ρώσου υπουργού Σβετλάνα Νικήτινα είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Τσίπρα «δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών».
Νωρίτερα σήμερα σε δημοσίευμα της οικονομικής ημερήσιας «Κομερσάντ», ρωσική κυβερνητική πηγή φέρεται να έχει δηλώσει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συζητηθεί και η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα.
Το δημοσίευμα της «Κομερσάντ» παραθέτει ως εξής τη δήλωση της ρωσικής κυβερνητικής πηγής: «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ζήτημα της παροχής στην Ελλάδα εκπτώσεων στην τιμή του φυσικού αερίου: η τιμή του συνδέεται, σύμφωνα με το συμβόλαιο με την αξία του πετρελαίου, η οποία τους τελευταίους μήνες μειώθηκε σημαντικά. Επίσης είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη δυνατότητα χορήγησης στην Ελλάδα νέων δανείων. Αλλά εδώ με τη σειρά μας ενδιαφερόμαστε για κινήσεις προσέγγισης, ειδικότερα ως προς την απόκτηση από τη Ρωσία ορισμένων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα».
Όπως υπενθυμίζει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, τελευταία φορά, που είχε έρθει Έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα ήταν, ο Γ. Παπανδρέου, στις 16 Φεβρουαρίου 2010.
Η τελευταία συνάντηση ηγετών των δύο χωρών έγινε, πάντως, στις Βρυξέλλες στις 28 Ιανουαρίου του 2014, σχολιάστηκε, όμως, περισσότερο για τις λευκές πλαστικές καρέκλες εξοχής, που παραχωρήθηκαν στους δύο ηγέτες, παρά για τα αποτελέσματά της.