Σε τρία σημεία συνοψίζει ο αρθρογράφος των Financial Times, Βόλφγκανγκ Μίνχαου τους λόγους για τους οποίους ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με την εκτίμησή του, δεν θα μπορέσει να βρει σωσίβιο στη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επίμαχο δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται ανάλυση του επικείμενου ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ο βασικός λόγος είναι η εξαιρετικά δυσχερής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ρωσική οικονομία. «Η Ρωσία μπορεί να μην έχει ξεμείνει από κεφάλαια, ωστόσο τα συναλλαγματικά της αποθέματα περιορίζονται συνεχώς. Στη Μόσχα γνωρίζουν ότι πολλά από τα δισεκατομμύρια της Ευρωζώνης εξαφανίστηκαν στην Αθήνα».
Επιπλέον, οι Financial Times σημειώνουν ότι ο δεύτερος λόγος είναι οι σχέσεις των μέλων της ΕΕ βασίζονται σε διεθνείς συμβάσεις με νομικά δικαιώματα που δίνουν δυνατότητα διεκδίκησης μέσω του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορεί να ισχύσει με τη Μόσχα, καθώς τυχόν διμερείς συμφωνίες με τη Ρωσία δεν θα μπορούν να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Οι Έλληνες θα πρέπει να αναρωτηθούν λοιπόν, εάν θέλουν να καταστήσουν δανειστή τους τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ως τρίτο λόγο ο Μινχάου αναφέρει το ενδεχόμενο σταδιακής ομαλοποίησης των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία και την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την ουκρανική κρίση.
«Τι θα γίνει τότε με τη νέα στρατηγική ελληνο-ρωσικής συνεργασίας; Η Ελλάδα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά παίρνει και ευρωπαϊκά κεφάλαια. «Υπάρχει κάποιος που μπορεί να φανταστεί ότι η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωζώνη, θα δεθεί στο άρμα της Ρωσίας και την ίδια ώρα η ΕΕ θα συνεχίσει να την στηρίζει οικονομικά;» διερωτάται ο αρθρογράφος των FT.
«Καλό θα ήταν ο κ. Τσίπρας να μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον καιρό ή για αθλητισμό. Πάντως για τίποτα από τα παραπάνω» καταλήγει ο αρθρογράφος των FT, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν θα πρέπει να υποτιμήσουν τις οικονομικές συνέπειες ενός Grexit και οι Έλληνες να μην υπερεκτιμήσουν τις δυνατότητες ενός Plan B με τη Ρωσία.