Σαφείς αποστάσεις από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου πήρε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης με αφορμή την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του ελληνικού χρέους.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία παραβρέθηκε, τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «νόμιμο τρόπο της δημιουργίας του ελληνικού χρέους, καθώς έτσι λειτουργούσε η Ευρωζώνη», ενώ υπογράμμισε ότι «υπάρχει τάση στην Ελλάδα να υποκαθίσταται η αποτυχία του πολιτικού συστήματος, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας από εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή».

«Φοβάμαι ότι δυστυχώς υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα η αποτυχία του πολιτικού συστήματος, η αποτυχία της δημοκρατίας και η αποτυχία της δικαιοσύνης να υποκαθίστανται με εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή. Δεν είμαι κοινοβουλευτικός για πολύ καιρό αλλά θα ήθελα αυτό να μη συμβεί τώρα. Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η επιτροπή. Θα έπρεπε να είχε επιληφθεί η δικαιοσύνη εδώ και δεκαετίες. Αυτό το γνωρίζουν και το ομολογούν και οι ανώτατοι δικαστές μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Η τοποθέτησή του και η προσεκτική αλλά ανοιχτή αποδοκιμασία της πρωτοβουλίας της για λογιστικό έλεγχο του χρέους προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία δεν άφησε αναπάντητη τη δήλωση Βαρουφάκη, κάνοντας λόγο για «νόμιμο» και «ηθικό» στη δημιουργία του δημοσίου χρέους.