Τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τις συνομιλίες της Ελλάδας με τη Γερμανία, καλύπτουν με ανταποκρίσεις από το Βερολίνο όλα τα μεγάλα έντυπα του βελγικού γαλλόφωνου Τύπου.
Ειδικότερα στην εφημερίδα LE SOIR αναφέρεται, ότι μετά από μια εβδομάδα ακραίας έντασης, το Βερολίνο και η Αθήνα προσπάθησαν να αποφύγουν ένα «διάλογο κωφών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον τίτλο της ανταπόκρισης, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να δήλωσε, ότι η Καγκελάριος ξέρει να ακούει, δεν μπόρεσε όμως να πει κάτι παραπάνω για την ατμόσφαιρα των συνομιλιών, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ επισημαίνεται, ότι η Μέρκελ πάλι προτίμησε την αποφυγή συγκεκριμένων απαντήσεων σε ερωτήσεις σχετικά με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, επιμένοντας, πως η Γερμανία δεν είναι αυτή που λαμβάνει τις αποφάσεις επί του θέματος.
Εξάλλου, η οικονομική εφημερίδα L’ECHO, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στις “θετικές προσπάθειες” για την αναθέρμανση του ψυχρού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρεται και στη “μη ύπαρξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων”, όπως προσδοκούσαν τουλάχιστον τα γερμανικά ΜΜΕ. Ενδεικτικό της έντασης των προηγούμενων ημερών, η εφημερίδα θεωρεί και το γεγονός, ότι ο γερμανικός Τύπος δημοσίευσε ακόμη και τη λεπτομέρεια, ότι το ξενοδοχείο του Έλληνα πρωθυπουργού θα πληρωθεί από το γερμανικό κράτος, πράγμα απολύτως φυσιολογικό για έναν επίσημο προσκεκλημένο, ενώ αναφέρεται και σε δημοσκόπηση του ενημερωτικού καναλιού n-tv, σύμφωνα με την οποία το 86% των τηλεθεατών αντιτίθεται στην ιδέα νέας γερμανικής βοήθειας προς την Αθήνα.
Αντίθετα, ανταπόκρισή στη LIBRE BELGIQUE βλέπει με θετικό τρόπο τα αποτελέσματα των χθεσινών επαφών, τονίζει πως η συνάντηση έγινε σε γαλήνια ατμόσφαιρα, εκτιμά ότι ήρθε η ώρα για ηρεμία μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας και παρατηρεί τη σημαντική λεκτική διαφοροποίηση της Καγκελαρίου από το Γερμανό υπουργού Οικονομικών σε ό,τι αφορά στη σημασία της Ελλάδας για την Ευρωζώνη.
Σε σημείο που, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, διερωτάται κανείς αν η Μέρκελ είναι περισσότερο Ευρωπαία από τον Σόιμπλε, ή αν απλά πρόκειται για κατανομή ρόλων με το Γερμανό υπουργό να παίζει το ρόλο του «σκληρού» για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών.