Μετά από μία μακρά περίοδο σκληρής ρητορικής και διασταυρούμενων κατηγοριών ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται τη γερμανική Καγκελαρία και την Άνγκελα Μέρκελ σε μία προσπάθεια επανακαθορισμού των διμερών σχέσεων σε μία άλλη βάση.
Το κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία παραμένει τεταμένο, ακόμα και ανήμερα της επίσκεψης του κ. Τσίπρα, καθώς αμφότερες πλευρές διατηρούν επιφυλάξεις για τη στάση που θα κρατήσει το «αντίπαλο» στρατόπεδο. Ωστόσο η επταμερής της περασμένης εβδομάδας, στην οποία επαναβεβαιώθηκε η τήρηση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου δείχνει να εξομαλύνει κάπως το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.
Το τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα στον Αλέξη Τσίπρα άνοιξε το δρόμο για μία νέα προοπτική στις σχέσεις των δύο ηγετών, ωστόσο το αίσθημα καχυποψίας και σκεπτικισμού συνεχίζει να υπάρχει και στις δύο πλευρές.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσγειώνεται στο Βερολίνο, έχοντας ένα αναλυτικό προσχέδιο του ευρύτατου μεταρρυθμιστικού πακέτου που θα αναλάβει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στους ερχόμενους τρεις μήνες, μέχρι δηλαδή και το τέλος της παράτασης που έχει εξασφαλίσει για τη δανειακή σύμβαση. Από την ελληνική πλευρά η παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων κρίνεται ως υψίστης σημασίας, δεδομένου ότι η οικονομική ασφυξία και η παντελής έλλειψη ρευστότητας για τη χώρα, μετατρέπει το μεταρρυθμιστικό πακέτο σε «γαλλικό κλειδί» που εφόσον αντιμετωπιστεί ευνοϊκά από την πλευρά Μέρκελ θα μπορούσε να ανοίξει έστω και σταδιακά τις κάνουλες της ρευστότητας, δίνοντας ανάσα στη χώρα που βλέπει τα ταμειακά της διαθέσιμα να φτάνουν μέχρι και τα μέσα του Απριλίου. Σε αυτή τη λογική, ο Αλέξης Τσίπρας όπως αποκαλύφθηκε την Κυριακή, είχε γνωστοποιήσει από τις 15 Μαρτίου με επιστολή του στην Άνγκελα Μέρκελ ότι δεδομένου πως τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται, πρόθεσή του είναι να πληρώσει κατά προτεραιότητα μισθούς και συντάξεις και όχι το χρέος προς τους διεθνείς πιστωτές.
Ο κ. Τσίπρας, σε συνέχεια της απόφασης της επταμερούς για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι ενδελεχείς και κοστολογημένες. Για μία ακόμη φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ο τερματισμός της υφεσιακής πολιτικής που βυθίζει έτι περαιτέρω την ελληνική οικονομία χωρίς ωστόσο να σημειωθεί επιστροφή στις ελλειμματικές πολιτικές. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίσει την γερμανίδα καγκελάριο ότι θα πρέπει οι ευρωπαίοι εταίροι να παρέχουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, απαλλαγμένη από τη δημοσιονομική ασφυξία των τελευταίων δύο μηνών, καθώς όσο συνεχίζεται η πίεση αυτή, αγορές και διεθνής Τύπος θα επαναφέρουν τα τοξικά σενάρια για ενδεχόμενο Grexit ή Graccident.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και ζητήματα που αφορούν στις αμιγώς ελληνογερμανικές σχέσεις, μετά την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να ανοίξει τα θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Το άνοιγμα του θέματος αλλά και τη γραμμή που θα ακολουθήσει η Αθήνα «έδειξε» με τις χθεσινές επαφές του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μίας λύσης σε επίπεδο διμερών επαφών και όχι μέσω της δικαστικής διαμάχης των δύο ευρωπαίων εταίρων. Με αυτόν τον τρόπο η Αθήνα, μετά από το κλίμα έντασης των τελευταίων δύο μηνών, επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα διαλλακτικότητας και καλών προθέσεων προς το Βερολίνο.
Η αναχώρηση του Έλληνα πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τις 11 το πρωί, με τους δύο ηγέτες να συναντώνται στην Καγκελαρία στις 5 το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.