Τη μέθοδο που ακολουθούσαν ο Ηρακλής Πουαρό και η Αγκάθα Κρίστι ώστε να φτάσουν με μαθηματικό τρόπο στην αποκάλυψη των ενόχων επικαλέστηκε αγορεύοντας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο Τάκης Βασιλακόπουλος, συνήγορος του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Ο κατηγορούμενος είναι ένοχος όχι γιατί το πιστεύει ο δικαστής, αλλά ο δικαστής πρέπει να είναι σε θέση θα δικαιολογήσει την περί τούτου κρίση. Με το σκέτο «πιστεύω ότι το έκανε», δουλειά δεν γίνεται και δεν πρέπει να γίνεται κατά το Σύνταγμα», επεσήμανε ο συνήγορος στρέφοντας παράλληλα τα πυρά του στον άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης.
Η γοητεία του Ηρακλή Πουαρό και της Αγκάθα Κρίστι
«Η γοητεία συνίσταται στο ότι οι μεν είμαστε Ηρακλής Πουαρό και οι δε Αγκάθα Κρίστι. Και οι δύο έχουν ένα κοινό σημείο. Αναδεικνύουν στα μυθιστορήματα τους αληθείς ενόχους με συλλογιστική λογική ατράνταχτη. Η ενοχή του αληθούς ενόχου προκύπτει με μαθηματικό τρόπο. Εμείς δεν καλούμαστε να αποδείξουμε τον ένοχο, αλλά αν ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ένοχος. Αν θέλουμε ένα αξιοσέβαστο δικαστήριο να καταλήξει σε κρίση θα πρέπει να το κάνει με μαθηματικό τρόπο. Και θεωρώ ότι τέτοιο πράγμα δεν συμβαίνει» υπογράμμισε
Επιχειρώντας να αποδομήσει την εισαγγελική πρόταση περί ενοχής του κατηγορουμένου ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρθηκε στην άποψη της εισαγγελέως ότι η καταστροφή του usb που δόθηκε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου στον Ι. Διώτη λειτούργησε υπέρ του κατηγορουμένου λέγοντας πως η εισαγγελική λειτουργός «αυτοπαγιδεύτηκε». «Αν κάποιος υποστηρίζει τέτοια πράγματα, τότε ο κ. Διώτης θα έπρεπε να καθίσει δίπλα στον Γ. Παπακωνσταντίνου. Άρα η όποια βοήθεια του παρείχε συνιστά απλή συνέργεια στο έγκλημα που τελέστηκε. Τότε θα ήταν συμμέτοχος . Δεν υπήρξε και δεν ήταν, όμως συμμέτοχος».
Οι ….λογικοί ακροβατισμοί
«Είναι τόσο γοητευτική η ενασχόληση με το τί έγινε. Ο κατηγορούμενος λέει «μου τη στήσανε», αδρανοποιεί οποιοδήποτε επιχείρημα ότι κάποια στοιχεία δεν ταιριάζουν με τους ισχυρισμούς του. Σας επιδεικνύουν αντιφάσεις και ψέματα που δεν κολλάνε, όπως ότι ο Διώτης έσπασε το usb που του έδωσε ο Παπακωνσταντίνου» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας «Υπάρχουν άνθρωποι που αυταποδείκτως ψεύδονται…Με αυτό το αποδεικτικό υλικό βγαίνει ότι κατηγορούμενος είναι ένοχος, με τη μαθητική λογική; Σας λέω πως όχι και γι αυτό είναι αθώος».
Απευθυνόμενος στους δικαστές ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι όλα αυτά είναι «Λογικοί ακροβατισμοί που δεν αρμόζουν σε ένα δικαστήριο του επιπέδου σας. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε, ούτε να παρασύρουμε το Δικαστήριο να κάνει άλματα δικονομικά για να στηρίξει την κατηγορία.
Έχω την πεποίθηση ότι ζω σε ένα κράτος δικαίου. Αν κάποιος αναζητήσει τί είδους κράτος είναι αυτό που χάνει cd, τότε θα αναρωτηθώ και εγώ τί κράτος είναι αυτό που δέχεται να λάβει κλοπιμαία για να τα αξιοποιήσει».
Ο Σόιμπλε και το Άουσβιτς
Ανοίγοντας το κεφάλαιο της κατηγορίας της απόπειρας απιστίας. την οποία αντιμετωπίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου , ο Τάκης Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στην ζημιά που φέρεται να έχει προκληθεί από τις ενέργειες του κατηγορούμενου υπογραμμίζοντας ότι είναι αόριστη.
«Αν φορολογική Αρχή είχε πάει και πει τέτοια πράγματα στον Σόιμπλε, σαν αυτά που ακούγονται εδώ, θα τους είχε έστειλε στο Άουσβιτς» είπε ο συνήγορος σε ένα μάλλον άστοχο σχόλιο.
«Η ζημία πρέπει να είναι ορισμένη βέβαιη και οριστική. Επί μη απειλουμένης ζημίας δεν υπάρχει έγκλημα. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για πλημμέλημα ή για κακούργημα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ποια ζημιά θα θεωρήσετε ως αποδειχθείσα; Είναι βέβαιη αυτή που αναφέρει το ΣΔΟΕ …αλλά οι μάρτυρες μας είπαν πως μπορεί και να μηδενιστεί».
«Η νόθευση χρειάζεται έγγραφο»
«Η νόθευση θέλει έγγραφα και το ερώτημα εδώ είναι ποιο είναι το έγγραφο» αναρωτήθηκε ο κ. Βασιλακόπουλος συμπληρώνοντας «το usb καθαυτό δεν είναι έγγραφο. Έχει μέσα του έγγραφα και κανέναν από αυτά δεν αλλοιώθηκε. Εξαφανίστηκαν τρία. Δεν διώκομεθα για υπεξαγωγή αλλά για νόθευση. Μη όντως εγγράφου ουδενός εξ αυτών, δεν μπορούμε όμως να μιλάμε ούτε για υπεξαγωγή».
Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα νομικά ζητήματα, που ανακύπτουν για την υπόθεση. Σύμφωνα με το νόμο περί προσωπικών δεδομένων -είπε ο συνήγορος- δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη η λίστα Λαγκάρντ, καθώς όπως είπε «απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχει να κάνει με προσωπικά δεδομένα. Όποιος την παρέδωσε εν Ελλάδι διαπράξει κακούργημα»