Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι αφίξεις των ηγετών και των εκπροσώπων των χωρών που μετέχουν στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει εμφατικά τον ρόλο της χώρας μας στη σταθερότητα και ασφάλεια στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή κατά την παρέμβασή του.
Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι τα ξένα στρατεύματα, οι ξένοι μαχητές και οι ξένοι μισθοφόροι πρέπει να αποχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν, ώστε η Λιβύη να περάσει στο δρόμο προς την ομαλοποίηση και να ορίσει το μέλλον της χωρίς παρεμβάσεις τρίτων.
Θα δηλώσει ακόμα την ετοιμότητα της Αθήνας να συνδράμει με όποιο τρόπο χρειαστεί ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία – τον Δεκέμβριο – και θα ευχαριστήσει, τέλος, την Γαλλία για την πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες, Πέμπτη, πως η πρόσκληση του πρωθυπουργού στο Παρίσι, συνεπάγεται την αναγνώριση της Ελλάδας ως δύναμης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας και του ρόλου της στην πορεία προς τη σταθεροποίηση της Λιβύης, ως ο κοντινότερος γείτονας της (μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα).
Στόχοι της πρωτοβουλίας
Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία η οποία συνδιοργανώνεται με τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιβύη (έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι και ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και φαίνεται ότι θα μετάσχουν και οι δύο) και τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ.
Στόχος της Διάσκεψης είναι η επίτευξη συμφωνίας των συμμετεχόντων που αφορά το χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής εκλογών και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.
Το κείμενο της Διακήρυξης σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων έκλεισε το μεσημέρι της Πέμπτης.
Αν κάποια χώρα έχει ένσταση, θα πρέπει να προβάλει επιφύλαξη.