Στο Παρίσι στρέφεται σήμερα το παγκόσμιο διπλωματικό ενδιαφέρον καθώς διεξάγεται η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η πρόσκληση της χώρας μας για πρώτη φορά δείχνει πόσο αναγνωρίζεται ο σταθεροποιητικός ρόλος μας στην περιοχή όχι μόνο από τους εταίρους μας αλλά και από άλλους διεθνείς παράγοντες, καθώς η Ελλάδα έχει προσκληθεί ως άμεσα ενδιαφερόμενο μέρος, όπως και η Κύπρος.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Από την πρώτη στιγμή η Τουρκία έδειξε την ενόχλησή της για την παρουσία της χώρας μας, η οποία κλιμακώθηκε χθες με τους νέους λεονταρισμούς του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος απείλησε για μία ακόμη φορά με άνοιγμα των συνόρων, εργαλειοποιώντας πλήρως το μεταναστευτικό. Με ένα κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων ο Ταγίπ Ερντογάν φανερά εκνευρισμένος για τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ δήλωσε: «Οι Έλληνες καταδικάζουν στον θάνατο τους πρόσφυγες, τρυπώντας τις φουσκωτές βάρκες τους».

Επιτέθηκε, μάλιστα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, προσωπικά στον πρωθυπουργό, ισχυριζόμενος ότι λέει ψέματα για το μεταναστευτικό σημειώνοντας: «Αν ανοίξουμε τα σύνορά μας, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα».

«Όταν απειλούμαστε, θα απαντάμε»

«Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους, για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς, θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Λευκορωσίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, υπογραμμίζουν για άλλη μία φορά ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του Προσφυγικού. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Η ατζέντα της διάσκεψης

Δύο βασικά ζητήματα βρίσκονται στην ατζέντα της διάσκεψης για τη Λιβύη: οι εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου και η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

Οι θέσεις της Ελλάδας

Με μόνο στόχο την σταθερότητα και την πολιτική ομαλότητα στην χώρα, που από την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι πριν από 10 χρόνια, ζει στην δίνη ενός διαρκούς εμφυλίου, η Ελλάδα έχει σταθερές θέσεις, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιθυμεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών στη Λιβύη, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν. Αυτές οι θέσεις συμπίπτουν και με αυτές της διεθνούς κοινότητας.

Νέο «χαστούκι» στην Τουρκία

Το ζήτημα με τα ξένα στρατεύματα και την αποχώρησή τους από το λιβυκό έδαφος προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία, αφού μέχρι τώρα δρούσε ανεξέλεγκτα και αυτό δεν θέλει να ανατραπεί δυναμιτίζοντας το δόγμα «Γαλάζια Πατρίδα», το οποίο «περιχαρακώνεται» και από το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης που είχε υπογράψει με την κυβέρνηση Σαράτζ.