Αυστηρό μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα θα επανακαθορίσει την εθνική της θέση για τη στήριξη της διευρυνσιακής διαδικασίας σε περίπτωση που η γειτονική χώρα επιστρέψει σε μία εθνικιστική ρητορική».
Το μήνυμα αυτό εστάλη στη γείτονα κατά την παρέμβαση του κ Βαρβιτσιώτη στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα ημερησίας διάταξης «τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με τις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», και με κεντρικό ομιλητή, τον υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, Άνζε Λογάρ.
«Μία από τις απαρέγκλιτες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι η πιστή και ορθή εφαρμογή όλων των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών» και «είναι απαραίτητο αυτό το μήνυμα να φύγει σήμερα από όλους μας προς τους γείτονες μας οι οποίοι βρίσκονται σε μία πολιτική περιδίνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Έμφαση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, και στο ζήτημα της Κοινής Πολιτικής Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι, «η θέση της Ελλάδας είναι πως τίποτα δεν μπορεί να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα» και ότι «δεν μπορεί το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο να σαλαμοποιηθεί, να τεμαχιστεί σε διάφορα κομμάτια».
Όπως τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «οποιοδήποτε σύμφωνο για τη μετανάστευση, προκειμένου να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα, θα πρέπει να πληροί τρεις προϋποθέσεις:
- Πρώτον, να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.
- Δεύτερον, να αντιμετωπιστεί η εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής δηλαδή οι συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης ή τις χώρες transit για γρήγορες επιστροφές.
- Τρίτον, να υπάρχει επιμερισμός των βαρών ανάμεσα στα κράτη μέλη».
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας, οι οποίες συνοψίζονται σε τρεις λέξεις: «μαζί», «ανθεκτικοί» και «Ευρώπη», όπως είπε.
Στήριξη του Σλοβάκου ΥΠΕΞ στις θέσεις Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, για το μεταναστευτικό
Από την πλευρά του, ο κ. Λογάρ δήλωσε ότι συντάσσεται απόλυτα με την άποψη του κ. Βαρβιτσιώτη ότι, «τίποτα δεν μπορεί να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα, σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου».
«Θα πρέπει να βρούμε πιο κοινό έδαφος για τη μετανάστευση και το άσυλο. Είμαστε ανοιχτοί και για άλλες προτάσεις από άλλα κράτη-μέλη. Στις συναντήσεις εξωτερικών υποθέσεων βλέπουμε και κάποιες προσεγγίσεις από άλλες υπερδυνάμεις ή κάποιες ενέργειες που δεν είναι πολύ ελπιδοφόρες από χώρες της γειτονιάς μας, αλλά πρέπει να πω ότι πάντοτε μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη της προεδρίας. Βεβαίως, μπορείτε να στηρίζεστε στη Σλοβενία ως φίλοι της Ελλάδας, όπως ήδη αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια, όταν εκφράσαμε την υποστήριξή μας για τις απαράδεκτες απειλές που δέχεστε από τη γείτονα χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λογάρ.
Ταυτόχρονα, ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών, τάχθηκε «υπέρ της εποπτείας του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», ενώ απαντώντας στους βουλευτές που έθεσαν το θέμα αλληλεγγύης της ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Η Σλοβενία ως χώρα που στηρίζει την Ελλάδα και ως προεδρία, είμαστε πολύ σαφείς, πως οι μονόπλευρες και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει, να επιμείνουμε στην τήρηση των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Κανόνων Δικαίου, όταν συνομιλούμε με την Τουρκία πάνω σε αυτά τα θέματα. Όσον αφορά τη μετανάστευση, συμφωνώ με αυτούς, που λένε ότι η μετανάστευση δεν μπορεί, να χρησιμοποιηθεί, όταν μια χώρα αρχίζει να χρησιμοποιεί αυτή τη δραστηριότητα με κακή πρόθεση, για να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει, να πούμε “όχι” σε αυτό και να χρησιμοποιήσουμε τις δικές μας ικανότητες, για να το αντισταθμίσουμε αυτό».
Τέλος ο κ. Λογάρ, έδωσε έμφαση στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας τονίζοντας την ανάγκη του εμβολιασμού.
«Θέλω να επαναλάβω τη δέσμευση της Σλοβενίας που είναι να βοηθήσει έτσι ώστε να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος και εμείς είμαστε από τους μεγαλύτερους δωρητές στον κόσμο των εμβολίων κατά του κορονοϊού, έχουμε δώσει ένα 1,7 εκατομμύρια εμβόλια. Και αυτό γιατί ακριβώς συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν δωρεάν εμβολιασμοί για όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και να την νικήσουμε στο τέλος», υπογράμμισε ο ίδιος.