Ως την τελευταία ευκαιρία του πλανήτη χαρακτήρισαν και όχι άδικα πολλοί ηγέτες και επιστήμονες την διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που γίνεται σήμερα και αύριο στην Γλασκώβη. Και εν μέσω πανδημίας οι ηγέτες πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους με σοβαρότητα σε μια απειλή που ήδη έχει δείξει τα δόντια της με τον χειρότερο τρόπο σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η πρόκληση είναι μεγάλη για ηγέτες υπερδυνάμεων όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, καθώς μπορεί μεν στην G20 να στηρίχθηκε η πρόταση για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, ωστόσο δεν ελήφθη συγκεκριμένη δέσμευση για το πώς θα πετύχουν αυτόν τον στόχο.
Αυτό, το γνωρίζει και ο Έλληνας πρωθυπουργός που είδε δυο φορές κατά την διάρκεια της θητείας του μεγάλες καταστροφές ( φωτιές και πλημμύρες) στην χώρα μας που σχετίζονταν άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Έτσι, για τον ίδιο αλλά και τους υπόλοιπους ηγέτες το ζητούμενο είναι να ορίσουν τις δεσμεύσεις που θα οδηγήσουν στη μείωση των εκπομπών και να φτάσουν τον στόχο του 1,5 βαθμού. Κι αυτό την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας ανακοίνωνε ότι τα χρόνια από το 2015 έως το 2021 θα καταγραφούν ως τα επτά θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί από όταν οι επιστήμονες κρατούν αρχεία.
Οι παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Μιλώντας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει γιατί την αποκαλεί Κλιματική Κρίση, αναλύοντας το μεγάλο πρόγραμμα της πράσινης μετάβασης που εφαρμόζει και τα σχέδια της κυβέρνησής του για το επόμενο διάστημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει το σχέδιο για την μετατροπή της χώρας μας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη μέσω τόσο της συμφωνίας με την Αίγυπτο αλλά και των συζητήσεων για κάτι παρόμοιο με την Σαουδική Αραβία. Θα περιγράψει επίσης τους στόχους της απολιγνιτοποίησης, αλλά και το πως θα προχωρήσει η χώρα μας στην δημιουργία ενάλιων αιολικών πάρκων, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει επίσης όλα όσα εφαρμόζονται στα πρωτοποριακά προγράμματα στα λεγόμενα «πράσινα νησιά» αλλά και το πως θα «πρασινίσει» και η ναυτιλία, ένας χώρος που η Ελλάδα είναι από τους κυρίαρχους παίκτες παγκοσμίως. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί επίσης στους ευρύτερους στόχους που πρέπει να τεθούν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Τέλος, στο περιθώριο της διάσκεψης ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών επαφών και θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ. Σημειώνεται ότι στην Διάσκεψη μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι: Μπάιντεν, Μέρκελ, Μακρόν, Ντράγκι, Σάντσεθ, Τριντό, Ερντογάν.