Διχασμένος όσο ποτέ εμφανίζεται ο ευρωπαϊκό νότος. Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει σχέδιο ανατροπής του με όχημα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και σε συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ η αποκάλυψη της σκληρής στάσης Ισπανίας και Πορτογαλίας κατά της Ελλάδας προκάλεσε σειρά αντιδράσεων.
Όλα δείχνουν ότι είναι σε εξέλιξη μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στο Νότο, ενώ για την ώρα στο πλευρό της Ελλάδας βρίσκεται η Ιταλία.
«Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά-καλά αναλάβουμε την κυβέρνηση με την απειλή της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, καθορισμένα από πριν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, αλλά δεν είχαν προβλέψει ότι θα πάρουμε ένα ποσοστό πολύ κοντά στην αυτοδυναμία … θα σχηματίσουμε κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ, αφήνοντας απέξω τα αγαπημένα τους παιδιά … θα έχουμε μια πρωτοφανή λαϊκή υποστήριξη μετά τις εκλογές» είπε ο Αλέξης Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή.
«Το σχέδιο, στο οποίο συνένοχος και εν πολλοίς εκτελεστικό όργανο είναι και ο πρώην πρωθυπουργός που την ώρα που η Ελλάδα διεκδικούσε με αγωνία, καλούσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ψηφίσματα εναντίον της εθνικής προσπάθειας … ήταν και παραμένει να οδηγήσουν την κυβέρνησή μας σε φθορά, ανατροπή, ή άνευ όρων παράδοση, πριν το κυβερνητικό έργο αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Και πριν το ελληνικό παράδειγμα επιδράσει στους συσχετισμούς σε άλλες χώρες. Και κυρίως πριν από τις εκλογές στην Ισπανία», είπε ο πρωθυπουργός.
«Θέλουν να οδηγηθούμε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις υπό την απειλή της πιστωτικής ασφυξίας, να σπείρουν απογοήτευση και να μας αποκόψουν από τη λαϊκή βάση, μα χρησιμοποιήσουν την πιστωτική ασφυξία ως μέσο πρόκλησης λαϊκής δυσαρέσκειας, με τελικό στόχο είτε να μας σύρουν σε κυβερνητικό σχήμα αμφίβολης νομιμοποίησης, όπως η κυβέρνηση Παπαδήμου είτε να μας ανατρέψουν είτε όπως με τη ΝΔ του Σαμαρά, να μας ενσωματώσουν πλήρως στην πολιτική και τη λογική τους» ανέφερε.
Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει σχέδιο ανατροπής ενώ κατηγόρησε Ισπανία και Πορτογαλία για συνασπισμό κατά της Ελλάδας προκαλώντας την αντίδραση του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι και του Πορτογάλου ομολόγου του, Πέδρου Πάσους Κοέλιου.
O επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να επιδείξει «σοβαρότητα» και να μην χρησιμοποιεί την Ισπανία και την Πορτογαλία ως αποδιοπομπαίους τράγους, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για την απογοήτευση που έχει προκαλέσει η ριζοσπαστική αριστερά της Ελλάδας, καθώς υπόσχεται στους Έλληνες αυτά που γνωρίζει ότι δε μπορεί να τηρήσει» δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης του κόμματός του, καλώντας την Αθήνα να επιδείξει «σοβαρότητα».
Τόσο η κυβέρνηση της Ισπανίας όσο και της Πορτογαλίας εξέφρασαν τη δυσφορία τους επίσημα στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κοέλιου «εξέφρασε την αμηχανία του» μπροστά στις «αβάσιμες» -όπως τις χαρακτήρισε- κατηγορίες του Έλληνα πρωθυπουργού, σε μία «επιστολή που εστάλη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς διά της διπλωματικής οδού» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκ των εκπροσώπων τύπου του.
«Σε αυτό το άκρως ευαίσθητο θέμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσάζοντα και όχι να διχάζει» υπογράμμισε, από την πλευρά της, μια πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν πιστεύω ότι η Κομισιόν θα προβεί σε μια δημόσια καταδίκη» των δηλώσεων του κυρίου Τσίπρα «ακόμα κι αν αυτό δεν σημαίνει ότι τις εγκρίνει» προσέθεσε η ίδια πηγή.
Ο πρωθυπουργός είχε υποχρέωση να περιγράψει με λεπτομέρειες στoν ελληνικό λαό την σκληρή διαπραγμάτευση στο κρίσιμο Eurogroup, η οποία οδήγησε και στη συμφωνία, ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας στα όσα λέχτηκαν σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα.
Η στάση όλων των κυβερνήσεων απέναντι στη συμφωνία δεν αποτελεί κάποιο μυστικό –άλλωστε είχε γνωστοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, όπως είναι και το σωστό. Αυτό ακριβώς επανέλαβε και στην ομιλία του, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός.