Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος ταράζει και πάλι τα νερά, εκθειάζοντας αυτή τη φορά τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάννη Βαρουφάκη.
«Είναι και οι δύο υψηλής διανοητικής ικανότητας», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό ευγενή, αλλά θεωρεί λάθος του κ. Τσίπρα -προβλέποντας ότι θα το πληρώσει «αν γίνουν σύντομα εκλογές»- το ότι έδωσε πολιτικό όρκο στη Βουλή.
Διαβάστε ορισμένες από τις απαντήσεις που έδωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης…
– Μας εκπλήξατε και πάλι με τους επαίνους σας για τον κ. Τσίπρα. Γίνατε ΣΥΡΙΖΑ, είστε «τσιπρικός» τελικά;
«Δεν έχει αυτή την έννοια η άποψη που διατύπωσα. Είπα αυτό που ισχύει στη ζωή της Εκκλησίας, να εύχεται δηλαδή πάντοτε για εκείνους που ασκούν την εξουσία. Επειδή λοιπόν πιστεύω ότι η προσπάθεια που γινόταν στις Βρυξέλλες να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα για τα δικά μας θέματα αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό και την οικονομία μας, γι’ αυτό είπα ότι αναγνωρίζω τον αγώνα που κάνουν και εύχομαι καλή επιτυχία».
– Να υποθέσω ότι είχατε προσευχηθεί και για τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο όταν διαπραγματεύονταν;
«Έτσι όπως με τον κ. Τσίπρα όχι, διότι δεν συνέπεσε τόσο κρίσιμη καμπή στα εθνικά μας θέματα και στις επιδιώξεις μας. Ουσιαστικά όμως έτσι ήμουν και απέναντί τους. Τους αγαπώ και εκτιμώ και τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος μάλιστα πιστεύω ότι είναι ο πιο δυνατός σε σκέψη και σε δύναμη γνώμης».
– Πώς βλέπετε τον κ. Τσίπρα ως ηγέτη, έχετε συναντηθεί ποτέ;
«Όταν ο κ. Τσίπρας είχε έρθει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, ήταν τότε που του είχε παραχωρήσει ο κ. Αλέκος Αλαβάνος τα πρωτεία, έκανε μια σύναξη των οπαδών του εδώ σ’ ένα γήπεδο και δεν είχε κόσμο. Λέει λοιπόν εκεί: “Δεν βλέπω να έχει πολύ κόσμο η συγκέντρωση, αλλά βέβαια εσείς εδώ κάνετε ό,τι σας λέει ο μητροπολίτης”. Εγώ δεν αντέδρασα. Είπα, δεν είναι έτσι, αλλά αφού θέλει να το νομίζει, άσ’ τον. Και αν είναι έτσι, υπέρ ημών είναι… Είναι ευγενής, έχει άποψη και μπορεί να τη διατυπώνει. Νομίζω ότι τόσο στην περίοδο της αντιπολίτευσης όσο και τη μικρά περίοδο της κυβερνητικής εξουσίας και ο ίδιος και μερικοί συνάδελφοί του έχουν κάνει ένα ουσιώδες λάθος: ομολόγησαν δημοσίως ότι είναι άθεοι».
– Αναφέρεστε στον πολιτικό όρκο στη Βουλή.
«Βεβαίως. Κοιτάξτε, από της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, από την Πρώτη Εθνοσυνέλευση που είχαμε και μέχρι προχθές, εδίδετο ο θρησκευτικός όρκος και αυτοί που επρόκειτο να μας διοικήσουν δεσμεύονταν ενώπιον του Θεού ότι θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους επ’ ωφελεία του λαού. Παραβιάστηκε μια τέτοια αρχή. Ο λαός είτε το θέλουν είτε όχι έχει πίστη, την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Υπήρξε μια κρίση στις συνειδήσεις πολλών, να το πω καθαρά, που αναρωτήθηκαν γιατί δεν ορκίζονται πρώτον, και δεύτερον γιατί λέει ότι είναι άθεος. Δεν θέλω να πω τα ονόματα των υπουργών, είναι τέσσερις που είπαν ότι εγώ είμαι άθεος. Δεν σε ψήφισε ο λαός για να του πεις αν πιστεύεις ή δεν πιστεύεις. Σε ψήφισε να τον βοηθήσεις στις προσπάθειες αποκατάστασης των προβλημάτων που έχουμε στην πατρίδα. Το θέμα της προσωπικής πίστεως που έχει ο καθένας είναι προσωπικό και δεν παρίσταται ανάγκη να το προβάλλουμε ως πολιτικοί άρχοντες. Θεωρώ και νομίζω ότι θα το αντιληφθούν και οι ίδιοι, ότι τον λαό τον προβλημάτισε. Έτσι πιστεύω, και βλέπω ότι υπάρχει αντίδραση, δηλαδή αυτή τη στιγμή ο λαός θα έκρινε διαφορετικά».
– Τι εννοείτε;
«Ότι αν γίνουν σύντομα εκλογές, θα είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα».
– Σχεδιάζετε να αντιδράσετε εάν υλοποιήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας;
«Είναι πολύ μεγάλο θέμα, σοβαρό και μας απασχολεί. Βλέπετε όμως ότι ο Αρχιεπίσκοπος, και εγώ συμφώνησα μαζί του, θεώρησε ότι πρέπει να αφήσουμε να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα και αναλόγως η Εκκλησία θα τοποθετηθεί. Είδαμε λοιπόν ότι στις προγραμματικές δηλώσεις δεν έκανε κανέναν λόγο για την Εκκλησία. Και όταν μετά έγινε σχόλιο επ’ αυτού, στελέχη του κόμματος απάντησαν ότι αυτό το αφήνουμε εις μεταγενέστερο χρόνο. Νομίζω ότι δεν θα το επιχειρήσουν, αλλά εάν το επιχειρήσουν, θα είναι μεγάλο σφάλμα. Θα είναι σαν να θέλουν να διαιρέσουν τον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί λοιπόν να γίνει αυτό, θα είναι εθνική αυτοκτονία».