Στις ενέργειες που έπονται της αποστολής της λίστας μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση εστιάζει ο γερμανικός Τύπος, σχολιάζοντας παράλληλα και τις εσωκομματικές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Η λίστα μεταρρυθμίσεων έφθασε στις Βρυξέλλες», αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που σημειώνει ότι πρέπει τώρα να την εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να λάβει η Αθήνα επιπλέον χρήματα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει τώρα να συνοδεύσει τις εξαγγελίες της με πράξεις», υπογραμμίζει το σχόλιο της Deutsche Welle. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, έως τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει περιοριστεί σε εξαγγελίες. «Μάχη κατά της φορολογικής απάτης και της διαφθοράς, αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση. (…) Τι από όλα αυτά θα εφαρμόσει στην πραγματικότητα και πόσα χρήματα θα αποφέρουν αυτά στο ελληνικό κράτος, θα φανεί σε μερικές εβδομάδες. Γι’ αυτό και είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για επιτυχίες στην κρίση». Όπως υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων, η χώρα καλείται να κάνει «πολλές σημαντικές αλλαγές. Αλλιώς δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει ανταγωνιστική. Προφανώς πολλοί Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι κακόβουλοι ξένοι θέλουν να στραγγαλίσουν την Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις. Όμως η χώρα χρειάζεται τις μεταρρυθμίσεις για το δικό της καλό». Ο αρθρογράφος τονίζει ότι «κανείς δεν έχει ιδεολογικές αντιρρήσεις απέναντι στο αίτημα για περισσότερη δικαιοσύνη στην ελληνική κοινωνία» και αναρωτιέται γιατί στα χρόνια των προγραμμάτων στήριξης δεν έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές, όπως η δημιουργία κτηματολογίου. «Πώς γίνεται αυτό; Τι έκαναν όλο αυτό το διάστημα οι ελεγκτές;», αναρωτιέται με νόημα ο αρθρογράφος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος από την κρίση.
«Μικρές δόσεις σε περίοδο νηστείας», τιτλοφορεί σημερινό της δημοσίευμα η Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στη μικρή αύξηση της έκτακτης ρευστότητας που προτίθεται να χορηγήσει στην Ελλάδα η ΕΚΤ και κάνοντας έναν παραλληλισμό της οικονομικής στενότητας του ελληνικού δημοσίου με την περίοδο της Σαρακοστής. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, «η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περίπου 10 δις ευρώ τον Μάρτιο. Ακόμη και με ακραία εξοικονόμηση πόρων, είναι δύσκολο να τα καταφέρει. (…) Οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι τεράστιες». Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη πως οι ελληνικές αρχές ελπίζουν τώρα «ότι θα μπει φραγμός στην εκροή κεφαλαίων από την Ελλάδα, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτική συμφωνία με τους δανειστές θα έχει διάρκεια».
Η Die Welt σχολιάζει ότι «ο Τσίπρας ρισκάρει μία εξέγερση των ακροαριστερών», με αφορμή την παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου, με την οποία ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους της Ελλάδας. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου, «μία εξέχουσα μορφή του κινήματος (…) επιρρίπτει στον πρωθυπουργό ότι πρόδωσε το πρόγραμμά του».
«Η Ελλάδα χάνει συμπάθειες στην Ευρώπη», εκτιμά η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως σημειώνει η συντηρητική εφημερίδα της Φραγκφούρτης, «η συμπεριφορά της νέας ελληνικής κυβέρνησης δεν γίνεται κατανοητή στη Γερμανία. Τι σκέφτονται οι άλλοι Ευρωπαίοι;» Η εφημερίδα επικαλείται μία δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid, σύμφωνα με την οποία «η πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί ξεδιάντροπο» τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται για την εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.
Στις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, «οι αντιδράσεις των πολιτών είναι διχασμένες», σημειώνει το δημοσίευμα, παρατηρώντας ότι επιδρά το επιχείρημα ότι οι δύο χώρες έλαβαν βοήθεια, τηρώντας τους όρους που τους είχαν τεθεί και χωρίς να τους γίνουν πρόσθετες παραχωρήσεις. Στη Γαλλία το 80% των ερωτηθέντων μιας δημοσκόπησης του Φεβρουαρίου θεωρεί τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα «χαμένα». Στα ΜΜΕ της χώρας «δεν γίνεται σχεδόν καθόλου συζήτηση σε βάθος περί ‘Grexit’. Η αυστηρή πολιτική λιτότητας είναι αμφιλεγόμενη. (…) Σε αυτά προστίθεται μία έντονη συμπάθεια για τον ελληνικό λαό», αναφέρει η FAZ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα απώλεσε τις περισσότερες συμπάθειες στην Αυστρία, εξαιτίας της στάσης που κράτησε κυβέρνηση της χώρας. «Μεταξύ των 28 χωρών-μελών της ΕΕ χαίρει (στην Αυστρία) των χαμηλότερων ποσοστών συμπάθειας» σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση.
«Οι Ιταλοί αμφιταλαντεύονται απέναντι στην Ελλάδα», αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι «μετά τις εκλογές πολλές συμπάθειες προς τον Αλέξη Τσίπρα εξανεμίστηκαν, μαζί με την ελπίδα για τερματισμό της λιτότητας». Έντονες συζητήσεις για το ζήτημα της Ελλάδας έγιναν το τελευταίο διάστημα και στην Ολλανδία, όπου φαίνεται να επικρατεί το συμπέρασμα ότι «οι Ολλανδοί θα συνεχίσουν στο εξής (…) να προσφέρουν τον οβολό τους για την Αθήνα». Τέλος, «ανυπομονησία και έλλειψη κατανόησης απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση» επικράτησε μεταξύ των Φιλανδών πολιτών τις προηγούμενες εβδομάδες, σημειώνει η FAZ.