Ένα σχέδιο που έχει καταρτιστεί από το 2019 μόνο για την αντιμετώπιση πλημμυρών, το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Δάρδανος» έχει ενεργοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κακοκαιρία Μπάλλος που έχει αρχίσει να σφυροκοπάει την χώρα από τα δυτικά.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι επί ποδός και από το βράδυ της Τρίτης το 112 έστελνε μηνύματα στα νησιά του Ιονίου και στην Πάτρα ακολουθώντας λεπτό προς λεπτό την κακοκαιρία. Τα μηνύματα όπως ανακοινώθηκε θα στέλνονται προς τους κατοίκους ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου, ανά περιοχή.
Μετά την πολύωρη σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη τονίστηκε με κάθε τρόπο ότι όπως και στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού προτεραιότητα είναι και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας
Ήδη από το βράδυ λειτουργούν Ενιαία Επιχειρησιακά Κέντρα στις περιοχές που υπάρχει ενδεχόμενο να πληγούν από το καιρικό φαινόμενο. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το ολοκληρωμένο γενικό σχέδιο δράσεων πολιτικής προστασίας «Δάρδανος».
Μια από τις δράσεις που περιλαμβάνει είναι να είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός με τη βοήθεια και των Ενόπλων Δυνάμεων, του ΕΚΑΒ, της πυροσβεστικής, δηλαδή όλων των δυνάμεων της χώρας, αν χρειαστεί να γίνει μεταφορά κατοίκων από περιοχές όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα.
Η ΕΛΑΣ θα είναι σε διαρκή επιφυλακή σε περίπτωση που υπάρχει αποκλεισμός δρόμων, αλλά και για τη διευκόλυνση της κίνησης οχημάτων και για παροχή βοήθειας ανά πάσα στιγμή.
Κακοκαιρία Μπάλλος: Σοβαρές ενδείξεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΕΜΥ, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Αυτά θα εκδηλωθούν περίπου σε όλη την Ελλάδα.
Οδηγίες προς τους πολίτες
Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες, οι οποίες θα τους σταλούν και με το 112. Αυτές είναι οι εξής:
1) Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.
2) Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.
3) Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα, καθώς έχουμε δει δυστυχώς πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, ότι υπάρχουν θύματα εξαιτίας αυτής της αβλεψίας.
Τι είναι το σχέδιο Δάρδανος
Το σχέδιο με την κωδική ονομασία Δάρδανος είναι το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων και αποτελεί εξειδίκευση του Σχεδίου Ξενοκράτης στον τομέα των πλημμυρών.
Με το Σχέδιο Δάρδανος επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους.
Το σχέδιο αποσκοπεί πρώτον στην υλοποίηση προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων πολιτικής προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και την άμεση βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
Και δεύτερον στην αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής της υγείας και της περιουσίας των πολιτών καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.
Ποιος ήταν ο Δάρδανος
Ο Δάρδανος, γιος του Δία και Ηλέκτρας κόρης του Άτλαντα, ήταν μυθικός βασιλιάς της Αρκαδίας, που έζησε στα χρόνια μετά τον κατακλυσμό, σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία.
Σύμφωνα με το Διόνυσο τον Αλικαρνασσέα, ο Δάρδανος έφυγε απ’ την Αρκαδία για να ιδρύσει μια αποικία στο βορειοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος. Ο Δάρδανος βρέθηκε στην Σαμοθράκη μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του Ιασίωνα και την αδελφή του Αρμονία κατά την διάρκεια ενός κατακλυσμού στον οποίο βούλιαξε το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού.