Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να διευρυνθεί ο κατάλογος των ομιλητών κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επικύρωση της αμυντικής ελληνογαλλικής συμφωνίας που διεξάγεται αυτή την ώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας. Ουσιαστικά αυτό που επιχείρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήτα να τοποθετηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι βουλευτές για να διευρυνθεί και το περιεχόμενο της συζήτησης.
Όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, «η κυβέρνηση από τη στιγμή που υπέγραψε τη συμφωνία διακηρύσσει ότι είναι ιστορική. Δεν θα σχολιάσουμε επ’ αυτού, δεν αμφισβητούμε τη σημαντικότητα της συμφωνίας και εμείς τη θεωρούμε πολύ σημαντική και σοβαρή, το αν θα αποδειχθεί ιστορική όμως, είναι θέμα του μέλλοντος. Με αυτά τα δεδομένα η κύρωση προϋποθέτει η εξάντληση του περιθωρίου για συμμετοχή του μέγιστου αριθμού βουλευτών», ενώ με τη σειρά του ο τέως πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νίκος Βούτσης, επεσήμανε πως «το ζήτημα είναι πολιτικό με τέτοια διάσταση τίθεται. Στη συζήτηση της συμφωνίας Πρεσπών που ήταν σοβαρή και υπήρχαν διαφορετικές απόψεις έγινε συζήτηση επί 3 μέρες με 200 ομιλητές με αφορμή».
Τι απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής
Απαντώντας ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, υπογράμμισε πως «δεν είναι της βαρύτητας και της ιστορικής σημασίας η διαδικαστική σκιαμαχία. Γι’ αυτό και στη Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίσαμε ομόφωνα να γίνει η διαδικασία όπως την περιέγραψα. Είχαμε πει μάλιστα να γίνει ακόμα πιο συνεσταλμένη η διαδικασία αλλά κάναμε δεκτή τη πρόταση ΚΙΝΑΛ και χωρίς αντίρρηση προσθέσαμε 6 ομιλητές – έναν από κάθε κόμμα. Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει περιορισμός του λόγου σε αυτή τη Βουλή».
Μετά το πέρας της συζήτησης, θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματός του κ. Τασούλα αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων υπερ του νομοσχεδίου αναμένεται να ψηφίσουν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση και να καταψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.