Συνολική επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή εισήγησή του στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΚΟ και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ενώ γνωστοποίησε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει – υπό τις παρούσες συνθήκες, την ελληνογαλλική συμφωνία.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει εγκαταλείψει τους Έλληνες στην τύχη τους», ότι εξυπηρετεί «λογής συμφέροντα», καθώς και ότι έχει μετατοπιστεί από «πάγιες θέσεις» των ελληνικών κυβερνήσεων στην εξωτερική πολιτική και ότι επανέφερε το κόνσεπτ της «κούρσας εξοπλισμών».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη «μεγάλη ανασφάλεια» και «αβεβαιότητα» που αισθάνεται σήμερα ο μέσος πολίτης, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ως την «πιο ακατάλληλη κυβέρνηση για αυτή την ιστορική περίοδο».
Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι ακολουθεί «μία περίοδος μεγάλης κοινωνικής έντασης, ανασφάλειας και αβεβαιότητας, σε όλα τα πεδία – από την πανδημία που ακόμα μας απειλεί, το αφόρητο κύμα της ακρίβειας για κάθε νοικοκυριό, την ανεργία και την επισφάλεια, ως την ενεργειακή και κλιματική κρίση και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις» και τόνισε ότι «σε τέτοιες περιόδους ανασφάλειας και αβεβαιότητας βρίσκουν πάντα πρόσφορο έδαφος να βγουν ξανά στην επιφάνεια οι εφιάλτες της ιστορίας. Οι δυνάμεις του μίσους και του ρατσισμού. Για να σπείρουν φόβο και βία». Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά και «στα αποκρουστικά φαινόμενα ακροδεξιάς βίας σε Λύκειο της Θεσσαλονίκης»:
«Είναι το ίδιο Λύκειο που όταν πριν τρία χρόνια μαθητές του αναρτούσαν πανό με το σύνθημα “η Δημοκρατία ξεπουλά τη Μακεδονία”, κανείς από όσους σήμερα κρατάνε αποστάσεις και δήθεν ξαφνιάζονται, δεν έδειξε να ενοχλήθηκε».
Χαρακτήρισε, δε, «υποχρέωση της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη να αφήσει τις ίσες αποστάσεις για το χάιδεμα του ακροδεξιού ακροατηρίου». «Η χυδαία και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, δεν αποτελεί επίθεση στην αριστερά αλλά ξέπλυμα και εξιλέωση της ακροδεξιάς. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», επεσήμανε.
Για τη συμφωνία με τη Γαλλία και τα εξοπλιστικά
Ερχόμενος στον τομέα της εθνικής άμυνας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβήτησε ότι θα μπορούσε κανείς να «εμπιστευτεί» την κυβέρνηση αυτή στα εξοπλιστικά, αυτά που, όπως είπε, «για δεκαετίες» αποτελούσαν για κάποιους τις «κότες με τα χρυσά αυγά».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τη διαπραγμάτευση για αμυντική συμφωνία και αγορά φρεγατών με την Γαλλία από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά την ακύρωσε, απέναντι στην «πιο επιθετική Τουρκία της τελευταίας 25ετίας», για λόγους οικονομικούς.
Σήμερα, συνέχισε, η κυβέρνηση φέρνει μια συμφωνία για αγορά φρεγατών και κορβέτων αξίας 5 δισ., ενώ «έχουμε δαπανήσει επιπλέον 2,5 δισ. για τα Rafale» και έχουμε υποσχεθεί και την αγορά «έξι επιπλέον Rafale».
Επιπλέον, επανέλαβε ότι η ελληνογαλλική συμφωνία έχει και «σοβαρότατες ελλείψεις και προβλήματα», αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «δεν δεσμεύει την Γαλλία να στηρίξει την Ελλάδα έναντι τουρκικών παραβιάσεων στην υφαλοκρηπίδα της και κυρίως στην οριοθετημένη ΑΟΖ της με την Αίγυπτο» και ότι «εκθέτει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε γαλλικές στρατιωτικές αποστολές πολύ μακριά από την ελληνική και την ευρωπαϊκή επικράτεια, σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ».
«Είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια Συμφωνία, στο βαθμό που δεν υπάρξουν άμεσα διορθώσεις, στα επίμαχα σημεία, δεν μπορεί γίνει αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι αρκούν ως «διορθώσεις», δημόσιες δηλώσεις:
- «εκατέρωθεν ότι αφενός η Γαλλία θα συνδράμει τη χώρα εάν χρειαστεί και αν παραβιαστούν κυριαρχικά της δικαιώματα»
- και αφετέρου ότι η Αθήνα δεν θα στείλει στρατιώτες σε εμπόλεμη περιοχή εκτός της ελληνικής και γαλλικής επικράτειας.
Ωστόσο, τόνισε, «το πρόβλημα είναι ακόμα πιο βαθύ από τη συμφωνία» , σε σχέση με τις «στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης στην εθνική άμυνα» και την «εξωτερική πολιτική» και έκανε λόγο για «μια ριζική μετατόπιση σε πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» και για «ξεκάθαρη απομάκρυνσή μας από τον εθνικό στόχο, η χώρα να αποτελεί πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή».
Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει πως η κυβέρνηση «πρόκειται να αποδεχτεί μια επ’αόριστον συμφωνία όπου η χώρα θα απεμπολεί για πάντα το δικαίωμα να ανανεώνει την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα και ταυτόχρονα θα εκχωρεί για πάντα κυριαρχικά δικαιώματά της στο έδαφός της», κάτι που, όπως σχολίασε, «καμία άλλη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν έχει κάνει».
Ο κ. Τσίπρας κατέληξε, τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται μια «νέα αρχή» με μια «σοβαρή, ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει τις πληγές».