Δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει προβλήματα με την Τουρκία ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης τονίζοντας ότι «γινόμαστε μάρτυρες της προσπάθειας της Τουρκίας να προωθήσει μια νέα Οθωμανική πολιτική στην περιοχή. Η Τουρκία θέλει να γίνει η περιφερειακή ηγεμονία».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας στην περιφερειακή ασφάλεια, το ζήτημα της βάσης των drones στην Κύπρο, καθώς και τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό. «Βλέπουμε τη στρατιωτικοποίηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και αυτό ανησυχεί πολύ όλες τις χώρες της περιοχής. Από τα μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες καταλήξαμε σήμερα με την Τουρκία να έχει προβλήματα με όλους τους γείτονες. Δεν υπάρχει ούτε μια χώρα που να μην έχει προβλήματα με την Τουρκία», τόνισε.
Ερωτηθείς για την εγκαθίδρυση της βάσης drones στα κατεχόμενα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι αυτή αφορά στον έλεγχο της Μέσης Ανατολής. «Είναι για να ελέγξουν το Ισραήλ, για να ελέγξουν την Αίγυπτο. Δεν είναι βασικά για την Κύπρο, διότι δεν χρειάζεσαι βάση drone στην Κύπρο για να δεις την κατάσταση στο νησί», επεσήμανε.
«Η Κυπριακή κυβέρνηση μετά βδελυγμίας αντιτίθεται στη λύση δύο κρατών»
Σε ό,τι αφορά τη λύση δύο κρατών στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση μετά βδελυγμίας αντιτίθεται στη λύση δύο κρατών διότι θα δώσει πλήρη έλεγχο στην Τουρκία του λεγόμενου τουρκοκυπριακού κράτους, το οποίο αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, όχι από την Διεθνή Κοινότητα. Έτσι, πρόσθεσε, λειτουργούν με αυτό τον τρόπο για να ελέγξουν την περιοχή, να προωθήσουν το σχέδιο τους στην Ανατολική Μεσόγειο».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τριμερείς συναντήσεις επεσήμανε: «Δεν αποκλείουμε κανένα. Θέλουμε όλες οι γειτονικές χώρες να εργαστούν ώστε να αξιοποιήσουν τις ενεργειακές δυνατότητες της περιοχής μας. Το θέλουμε και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με την Τουρκία. Αυτό που ζητούμε από την Τουρκία είναι να σεβαστεί απλώς το Διεθνές Δίκαιο, τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας. Όλες οι χώρες της περιοχής αντιλαμβάνονται τα οφέλη από τη συνεργασία αλλά και το γεγονός ότι ενωμένοι μπορούμε να διαχειριστούμε τις προκλήσεις της περιοχής, να εργαστούμε μαζί, παράδειγμα η αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ.
Είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο που διαθέτει τέτοιο μηχανισμό. Και όλοι πιστεύουμε ότι όλες οι χώρες της περιοχής μπορούν να δουν τα οφέλη από αυτή την περιφερειακή συνεργασία».